שרון גבריאל - דיאטנית קלינית

3 מתוך 4 התקפי לב בקרב צעירים נגרמים מאורח חיים לא בריא. אפשר למנוע אותם בעזרת שישה הרגלים פשוטים – ובהם תזונה המבוססת על אלמנטים מפחיתי כולסטרול. צרכנות רפואית

שלושה מתוך ארבעה התקפי לב בקרב נשים צעירות היו יכולים להימנע, אם הן היו מאמצות שישה כללים להקפדה על אורח חיים בריא. כך עולה ממחקר חדש בארה"ב, אשר עקב אחרי כ-70,000 אחיות במשך שני עשורים.

במשך 20 שנות מעקב חוו 456  נשים התקף לב ו-31,691 נשים אובחנו עם תסמין אחד או יותר של מחלת כלי דם, כדוגמת סוכרת סוג 2, לחץ דם גבוה וכולסטרול גבוה.

 עורך המחקר, אנדריאה צו'מיסטק, עוזר פרופסור באפידמיולוגיה וביו-סטטיסטיקה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת אינדיאנה, אמר: "אף שקצב התמותה מתחלואת לב בארה"ב יורד בעקביות בארבעת העשורים האחרונים, לא רואים אותה ירידה בקרב נשים בנות 44-35. השוני יכול להיות מוסבר באורח חיים לא בריא".

 מהם כללי הזהב באמצעותם ניתן למנוע התקפי לב, בקרב נשים – ובכלל?

עורכי המחקר איתרו שישה חוקי זהב שבעזרתם ניתן למנוע התקפי לב:

הימנעות מעישון.

שמירה על משקל תקין.

150 דקות של פעילות ספורטיבית בשבוע.

צפייה מוגבלת בטלוויזיה (לא יותר משבע שעות שבועיות).

לצרוך רק משקה אלכוהולי אחד ביום.

לדבוק בתזונה בריאה.

כיצד משפיע שינוי אורח החיים על הסיכוי ללקות במחלת לב?

החוקרים גילו כי הסיכון להתקף לב ירד ב-92% בקרב נשים שדבקו בששת החוקים הללו, וכן ירד ב-66% הסיכון לפתח גורמים העלולים להביא לתחלואת לב.

 איך תפחיתו כולסטרול "רע"?

גורמי הסיכון העיקריים למחלות לב הם רמת כולסטרול גבוהה בדם, יתר לחץ דם, עישון, סוכרת, היעדר פעילות גופנית מספקת, השמנת יתר, לחץ ודיכאון. גם היסטוריה משפחתית של מחלות לב מצביעה על פוטנציאל גנטי למחלות לב.

 שינוי אורח חיים, אשר עיקרו שיפור התזונה והקפדה על פעילות גופנית, יכול לשפר דרמטית את פרופיל השומנים. אין ספק כי גם פעילות גופנית היא אבן יסוד ותנאי הכרחי לאורח חיים בריא.

הדרך להורדת רמות כולסטרול מתחילה בשינוי אורח חיים. מכיוון שיש חשיבות רבה לתפיסות שאנו מאמצים – כדאי לשנות את החשיבה ולהחליט כי הדרך איננה קשה, שהרי מדובר בסופו של דבר באכילה בריאה ונכונה, בפעילות גופנית ובהפגת מתחים. המטרה העיקרית היא גם הורדת רמות הכולסטרול הרע – וגם העלאת רמות הכולסטרול הטוב.

 מהי השפעת הפיטוסטרולים?

תוספת בשיעור 2 גרם של פיטוסטרולים לתזונה היומית יכולה להפחית את רמות הכולסטרול ה"רע". הפחתה בשיעור 10% בכולסטרול תביא לירידה בשיעור עד 20% בסיכון למחלות לב.

ניהול הכולסטרול הוא "תהליך לחיים". יש לעבוד יחד עם הרופא ולדאוג להפחית את הכולסטרול בעזרת דיאטה, פיטוסטרולים, פעילות גופנית ואם יש צורך – תרופות. 

בדיאטה מערבית ממוצעת צורכים 400-150 מ"ג פיטוסטרולים ביום. אך העלאת הצריכה לממוצע של 2 גרם ליום תביא להפחתה ברמות הכולסטרול הרע בשיעור של 15-10%. נוסטרול הוא פתרון מתקדם המכיל פיטוסטרולים שנחקרו רבות ומשמשים כרכיב להורדת כולסטרול.

 כיצד משפיעה צריכת אלכוהול על רמת הכולסטרול?

במחקרים האחרונים נראה שנשים ששתו כמות מוגבלת של אלכוהול (משקה אחד ביום) היו ברמת הסיכון הנמוכה ביותר לעומת נשים שלא שתו כלל או ששתו יותר מדי.

 מה בדבר סכנות הישיבה הממושכת?

אצל נשים שאובחנו עם גורמי סיכון לתחלואת לב, ניכר כי אימוץ של לפחות ארבעה חוקי אורח חיים בריא היה קשור להפחתה משמעותית בסיכון לפתח מחלת לב, לעומת אלה שלא עשו כן.

החוקים הנוספים, כמו הגבלת זמן הצפייה בטלוויזיה, מחוזקים במחקרים מספרד, אשר הוכיחו כי צפייה מרובה עלולה להכפיל את הסכנה לתמותה מוקדמת. חוקרים מאמינים כי ישיבה ממושכת או פעילות גופנית לא מספקת עלולים להיות גורם סיכון לתמותה בטרם עת ולתחלואה כמו סוכרת ומחלות כלי דם ולב.

כאמור, החוקרים ציינו כי הפחתת הסיכון מביאה לכך ש-75% מתחלואת הלב וקרוב למחצית מגורמי הסיכון בקרב נשים צעירות היו יכולים להימנע, אם הן היו מאמצות את חוקי אורח החיים הבריא.

 מדוע חשוב למנוע תהליכים דלקתיים?

בתזונה בריאה, חשוב לתת תשומת לב לרכיבים אנטי דלקתיים. הגוף אמור לשמור על רמה נמוכה של דלקת, כדי לחדש תאים ורקמות שנפגעים, למשל מקרינת השמש, מחבלה, מזיהום חיידקי או ויראלי. הגוף יודע לשמור על איזונים, כל עוד אנחנו לא מפריעים לו.

 אך מה קורה כאשר התזונה שלנו פרו דלקתית וכוללת הרבה אומגה 6, מעט אומגה 3? כאשר אנחנו נחשפים לשמש יותר מדי או פחות מדי? כאשר אנו מייצרים מחסור בוויטמין D ומעמיסים על הגוף שלנו סוכר? במקרים אלה,  קשה לגוף לשמור על רמת דלקת בסיסית – ורמת הדלקת עולה בהדרגה.

מחקרים מוכיחים כי דלקת כרונית בגוף מובילה למחלות כגון מחלות לב וכלי דם, מחלות במערכת העיכול ומחלות מפרקים. דלקתיות מתמשכת עלולה להביא גם למחלות ממאירות.

פוסטים נוספים

שרון גבריאל - דיאטנית קלינית

קלוריות בלי ערך

מדוע לקלוריות ריקות ערך תזונתי נמוך? מדוע מומלץ להימנע מהן ואיך נוכל לדעת היכן הן מסתתרות בתזונה שלנו? המונח "קלוריות ריקות" הפך שגור בשנים האחרונות

קרא עוד »