שרון גבריאל - דיאטנית קלינית

חומצות שומן מסוג אומגה- 3 הן חומצות שומן חיוניות: הן נחוצות לבריאותנו אולם גוף האדם אינו יודע ליצר אותן לבד ולכן עלינו לקבל אותן מהמזון. ישנםו שלושה סוגים של אומגה- 3 :

ALA

DHA

EPA

דגים אומגה-3 ומחלות לב

בשנות ה 70 –  נמצא שיעור נמוך של מחלות לב וכלי דם בקרב אוכלוסייה קטנה שגרה בגרינלנד, שצרכה תזונה עשירה בדגים ויונקים ימיים.  במחקר אורך שכלל מעקב למשך 20 שנים, על הקשר בין צריכת דגים ומחלות לב וכלי דם בקרב הולנדים בגיל העמידה נמצא כי בקרב אלו שצרכו לפחות 30 גרם דגים ביום   1-2)מנות דג בשבוע(  היה סיכון קטן בחצי למחלת לב קטלנית בהשוואה לאלה שלא צרכו דגים. ההשפעה המיטבית של דגים על מחלות לב וכלי דם משויכת לחומצות השומן אומגה – 3 מסוג

 EPAו- DHA.

השפעה על שומני הדם:

במהלך העשור האחרון עליה ברמות הטריגליצרידים נמצאה כגורם סיכון עצמאי למחלות לב וכלי דם. במחקרים גדולים נמצא כי רמות טריגליצרידים בצום מעל 200 מ"ג/דצ"ל קשורות לעליה בסיכון למחלת לב פי.1.6   יתרה מכך, רמות גבוהות של טריגליצרידים משולבות עם רמות גבוהות של כולסטרול LDL  ("הרע") ורמות נמוכות של כולסטרול  HDL ("הטוב") מגדיל סיכון פי 6 ללקות במחלות לב וכלי דם

מספר מחקרים מצאו כי תוספי תזונה המכילים אומגה 3 מורידים רמות טריגליצרידים בדם.

מחלות לב

תפקיד אומגה-3 במניעת מחלות לב וכלי דם מבוסס בספרות. אחת הדרכים למנוע מחלות לב וכלי דם  היא לצרוך תזונה דלה בשומן רווי ועשירה בשומן חד בלתי רווי ושומן רב בלתי רווי מסוג אומגה-3. עם ההשפעות הבריאותיות של חומצות שומן מסוג אומגה 3 במניעת מחלות לב וכלי דם נמנים:  שליטה על הפרעות קצב הלב, הורדת רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם, הורדת קצב הלב, הורדת לחץ דם גבוה ומניעת קרישיות. תגובות אלה באות לידי ביטוי תוך מספר שבועות של צריכה וכולן מפחיתות את הסיכון למחלות לב כלי –דם.

מקורות במזון:

חומצות השומן מסוג EPA ו- DHA מקורן בדגי ים צפוני המגיעים אלנו קפואים (סלמון נרווגי, הליבוט, בקלה, סול, טונה טרייה ו/או קפואה, סרדינים)

חומצת השומן מסוג ALA מצויה בזרעי פשתן, אגוזי מלך, נבט חיטה.

היתרונות הבריאותיים של אומגה-3 מקורן בחומצות השומן EPAו- DHA .

ALA ממקור צמחי הופכת ל-EPA ו- DHA אולם רק  1% מהאוכלוסייה מסוגל לבצע את ההמרה הזו.

הן EPA ו- DHA יכולות להילקח באמצעות תוספי תזונה. חשוב לוודא שהנך צורך תוספי תזונה ממקור אמין ובטו שאינו מכיל מתכות רעילות כגון עופרת, כספית וכו'. זרעי פישתן צריכים להיטחן עד 24 שעות לפני צריכתם על מנת שחומצת השומן תישאר פעילה.

מהלכה למעשה

המלצות ארגון הלב האמריקאי  AHA (American Heart association)לצריכת דגים באוכלוסייה הבוגרת כוללות אכילת 2 מנות דג בשבוע )כגון סלומון, הליבוט, מקרל(. כמות חומצות השומן אומגה 3 המומלצת לחולים במחלות לב וכלי דם היא כ- 1 גרם ליום ואילו בקרב בעלי רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם הכמות המומלצת היא 2-4 גרם ליום. במצבים בהם לא ניתן לקבל את המינון האופטימלי מן המזון, מומלץ להשתמש בכמוסות אומגה,  3 תוך הקפדה על שימוש במוצרים בטוחים ואיכותיים.

פוסטים נוספים

שרון גבריאל - דיאטנית קלינית

קלוריות בלי ערך

מדוע לקלוריות ריקות ערך תזונתי נמוך? מדוע מומלץ להימנע מהן ואיך נוכל לדעת היכן הן מסתתרות בתזונה שלנו? המונח "קלוריות ריקות" הפך שגור בשנים האחרונות

קרא עוד »