תקופת החגים בפתח, ואיתה מגיעים המפגשים המשפחתיים, ההתאספויות סביב השולחן, הנסיעות המשותפות, ובכולם מככב שחקן ראשי אחד – האוכל.
הבשורות הן שעם קצת תשומת לב, הקפדה על כמה כללים פשוטים ו"ידיעת האויב", קרי, כמה "עולה" לנו כל דבר שאנחנו מכניסים לפה, בהחלט אפשר לצמצם נזקים.
לפניכם 11 כללים שיעזרו לכם לעבור את החגים בשלום:
הגדירו משקל מטרה. מומלץ מאוד בתקופת החגים לנסות לא לרדת במשקל. תהליך הירידה במשקל מלווה גם כך בהתמודדות יומיומית עם פיתויים, קל וחומר כאשר מדובר בארוחות חג משפחתיות הכוללות מאכלים שלא בנמצא בכל ימות השנה. על כן מומלץ בתקופת החגים לנסות ולשמור על משקל קבוע. כיצד עושים זאת?
אישה במשקל של עד 90 ק"ג תאכל בתקופה זו 1,600 קלוריות, אישה במשקל של 90 ק"ג ומעלה וכן גברים יאכלו 2,000 קלוריות. כמות זו של קלוריות תשמור את משקלכם יציב.
אל תגיעו רעבים לארוחת החג. טעות נפוצה היא לצום כל היום עד לארוחת החג. לאחר צום של יום שלם, אנו מוצאים עצמנו בארוחה במצב של אכילה מופרזת. יש לכך 2 סיבות:
האחת – כי אנחנו רעבים, והשנייה – כי מותר, "הרי לא אכלנו כל היום".
הטוב ביותר הוא לאכול 2- 3 ארוחות קטנות במשך היום. רצוי ארוחות הכוללות מנת חלבון, דוגמת יוגורט ופרי לארוחת בוקר, סלט ירקות גדול וחזה עוף בגריל או טונה לארוחת צהריים.
אל תשכחו לשתות. במהלך ארוחת החג הרבו בשתייה דלת קלוריות. השתייה גורמת לתחושת שובע, ועל ידי כך אנחנו צורכים פחות מזון. בחרו במשקאות דיאטטיים וכמובן במים או בסודה.
בזבזו את תקציב הקלוריות על מזונות אהובים. בחרו בארוחת החג רק את המזונות המיוחדים והאהובים עליכם. ותרו על מזונות שאתם אוכלים בימי חול.
העדיפו מזונות דלים בקלוריות. רצוי להעדיף בארוחת החג מזונות שהוכנו באידוי ובגריל על פני מזונות שהוכנו בטיגון.
ומה עם הירקות? אל תשכחו את הירקות גם בארוחת החג. פיצחו במנה ירקנית, מבושלת, טרייה או מאודה. אם אתם מארחים, דאגו למנות ירקניות שיוגשו על שולחן החג. אם אתם מתארחים, היו נחמדים אל המארחת והביאו לארוחת החג מנה ירקנית חגיגית.
הגיעו בלבוש צמוד. אל תפתחו את כפתור המכנסיים או את החגורה. אם המכנסיים או החגורה לוחצים – כנראה אכלתם יותר מהרצוי. הפסיקו בשלב הזה.
קינוחים. העדיפו קינוחים על בסיס פירות טריים, כמו סלט פירות טרי, על פני עוגות וקינוחים עתירי קלוריות.
20 הדקות הקריטיות. שובע חשים אחרי 20 דקות. על כן, אם תאכלו לאט, ותשתו תוך כדי ארוחה, תחושת השובע תגיע מבלי שצרכתם כמות קלוריות גדולה מדי.
חבילות שי. בכל חג נוהגים לקבל חבילות שי מתוקות, למען תהיה זו שנה מתוקה. אל תשאירו את החבילות בבית. הרחיקו פיתויים.
פעילות גופנית. גם בחג חשוב לא לשכוח את הפעילות הגופנית. שעה אחת בחוץ או בחדר כושר, היא שעה אחת פחות ליד המקרר…
כמה עולה לנו ארוחת החג
בנוסח אשכנז | בנוסח ספרד | |||
קלוריות | קלוריות | |||
1 כוס יין מתוק* (100 סמ"ק) | 220 | 1 כוס יין מתוק* (100 סמ"ק) | 220 | |
חלה, 1 פרוסה רגילה | 80 | חלה, 1 פרוסה רגילה | 80 | |
חלה, 1 פרוסה מתוקה | 90 | חלה, 1 פרוסה מתוקה | 90 | |
ברכות ה"סימנים" | ברכות ה"סימנים" | |||
תמר מג'הול, 1 יחידה | 60 | תמר מג'הול, 1 יחידה | 60 | |
עלי סלק (סלקא), ½ כוס מבושל | 20 | עלי סלק (סלקא), ½ כוס מבושל | 20 | |
כרתי (כרישה), 100 גרם | 20 | כרתי (כרישה), 100 גרם | 20 | |
קרא (דלעת), ½ כוס | 40 | קרא (דלעת), ½ כוס | 40 | |
לוביא (רוביא), 100 גרם | 25 | לוביא (רוביא), 100 גרם | 25 | |
ראש דג | 100 | ראש דג | 100 | |
תפוח, ½ | 40 | תפוח, ½ | 40 | |
דבש, כפית | 30 | דבש, כפית | 30 | |
רימון, ½ כוס | 80 | רימון, ½ כוס | 80 | |
קרפלאך, 1 יחידה | 100 | קובה או לביבות ירק | 200 | |
מרק עוף עם איטריות וכף שקדי מרק | 200 | מרק תימני או מרק חומוס | 200 | |
גפילטע פיש | 200 | חריימה או דג חריף אחר | 300 | |
כף גדושה כבד קצוץ | 100 | כף סלט מטבוחה או סלט חצילים | 100 | |
מנת בשר בקר, ברוטב (100 גרם) | 250 | מנת בשר בקר, ברוטב (100 גרם) | 250 | |
1 כף גדושה סלט תפו"א במיונז | 200 | 1 כף גדושה סלט תפו"א במיונז | 200 | |
תפו"א גדול אפוי | 200 | 1 כוס אורז מבושל עם צימוקים או קוסקוס | 250 | |
1 כוס לפתן מפירות יבשים | 250 | 1 כוס סלט פירות | 250 | |
פרוסת עוגת דבש | 400 | פרוסת עוגת דבש | 400 | |
חופן פיצוחים (כחצי ספל) | 450 | חופן פיצוחים (כחצי ספל) | 450 | |
סה"כ | 3155 | סה"כ | 3405 |
* 1 כוס(100 מ"ל) תירוש- סה"כ 112.5 קלוריות
*1 כוס (100 מ"ל) יין אדום יבש- סה"כ 84 קלוריות