שרון גבריאל - דיאטנית קלינית

האינדקס הגליקמי הינו מדד שמראה עד כמה מזון מסוים מעלה את רמות הסוכר בדם לאחר אכילת, בהשוואה למזון סטנדרט שהוא בד"כ לחם לבן או גלוקוז.  ככל שהערך של האינדקס הגליקמי של מזון גבוה, השפעתו על עליית רמת הסוכר בדם לאחר אכילתו תהיה גבוהה.

לפיכך, מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך יובילו לעליה נמוכה יותר של רמת הסוכר בדם בהשוואה למזונות עם אינדקס גליקמי גבוה שיובילו לעליה גבוהה ברמת הסוכר בדם.

סיווג אינדקס גלקימי

אינדקס גליקמי נמוך    ערך של  55 ומטה

אינדקס גליקמי בינוני   ערך של 69-56

אינדקס גליקמי גבוה   ערך של 70 ומעלה

העומס הגליקמי הוא מושג חדש יחסית להערכת ההשפעה של מזונות על רמות הסוכר בדם לאחר אכילתן. הוא מביא בחשבון את האינדקס הגליקמי של המזון אולם גם את כמות המזון הנאכלת.

סיווג עומס גליקמי

עומס גליקמי נמוך     ערך של  10 ומטה

עומס גליקמי בינוני   ערך של 19-11

עומס גליקמי גבוה   ערך של 20 ומעלה

מזונות בעלי עומס גליקמי נמוך בד"כ יהיו גם בעלי אינדקס גליקמי נמוך. מזונות בעלי עומס גלקימי בינוני יכולים להיות בעלי אינדקס גלקימי נמוך או גבוה.

מזונות עם אינדקס  גליקמי גבוה קשורים לבעיות בריאותיות

מחקרים מראים כי מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה מעלים את רמות הסוכר בדם. בהתאמה, אנשים שצורכים מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה נוטים לסבול מרמות גבוהות של שומן גוף ונוטים לסבול מעודף משקל ומהשמנה. האחרונים, מקושרים לסיכון מוגבר ללקות במחלות לב וכלי דם וסוכרת.

מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה כוללים:

לחם לבן

אורז לבן

דגני בוקר ללא סיבים תזונתיים

מזונות עם אינדקס גליקמי  נמוך הם בחירה בריאה יותר

מזונות עם אינדקס  גליקמי נמוך בעלי השפעה פחותה על עליית רמות הסוכר בדם לאחר אכילתם. אנשים שצורכים מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך בעלי מסת שומן גוף נמוכה יותר.

מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך כוללים:

חלק מהפירות

ירקות

דגנים מלאים

קטניות

אינדקס גליקמי ותזונתך

בהמשך, מפורטת טבלת אינדקס גליקמי של מספר מזונות. בחר מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך ובינוני ככל שניתן. הימנע מצריכת מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה.

גורמים המשפיעים על אינדקס גליקמי של מזונות

מספר גורמים משפיעים על האינדקס הגליקמי של מזונות:

צורת הכנת המזון והבישול

עיבוד המזון

סוג המזון הנאכל בנוסף (למשל בארוחה)

מרכיבים אחרים במזון כגון שומן או חלבון

נוכחות סיבים תזונתיים

טבלת אינדקס גליקמי של מזונות (ביחס ל- 100 גרם גלוקוז)

דגנים ותחליפים 
לחם חיטה לבן2±75
לחם מחיטהמלאה2±74
צ'אפטי4±52
טורטיה מקמח תירס4±46
אורז לבן מבושל4±73
אורז מלא מבושל4±68
שעורה2±28
תירס5±52
פסטה2±49
אטריות אורז7±53
קוסקוס4±65
קורנפלקס6±81
מוזלי2±57
פירות 
תפוח עץ2±36
תפוז3±43
בננה3±51
אננס טרי8±59
מנגו5±51
אבטיח4±76
תאנים טריות4±42
אפרסק5±43
ריבת תותים3±49
מיץ תפוחים2±41
מיץ תפוזים4±78
ירקות 
תפוחי אדמה מבושלים4±78
תפוחי אדמה מעוכים ( פירה)3±87
תפוחי אדמה מטוגנים5±63
גזר מבושל4±39
בטטה מבושלת6±63
דלעת מבושלת7±64
מוצרי חלב ותחליפיו 
חלב מלא3±39
חלב רזה4±37
גלידה3±51
יוגרט בטעם פירות4±34
חלב סויה2±36
קטניות 
גרגרי חומוס9±28
שעועית4±24
עדשים5±23
חטיפים 
שוקולד3±40
פופקורן5±65
משקאות מתוקים3±59
סוכר פירות (פרוקטוז)4±15
סוכר לבן (סוכרוז)4±65
גלוקוז3±103
דבש3±61

פוסטים נוספים

שרון גבריאל - דיאטנית קלינית

קלוריות בלי ערך

מדוע לקלוריות ריקות ערך תזונתי נמוך? מדוע מומלץ להימנע מהן ואיך נוכל לדעת היכן הן מסתתרות בתזונה שלנו? המונח "קלוריות ריקות" הפך שגור בשנים האחרונות

קרא עוד »