ילדים הסובלים מהשמנת יתר צורכים תזונה עשירה בפחמימות ובשומנים וסובלים מחסרים בוויטמינים ובמינרלים ומנטייה למחלות שונות
תופעת השמנת היתר כבר מזמן איננה נחלתם של המבוגרים, והיא הופכת שכיחה יותר ויותר גם בקרב ילדים ובני נוער. מעבר להיותה מוטיב לא נעים ומטריד בחיי הילד, השמנת היתר היא גם, ואולי בעיקר, מקור למחלות רבות כבר בגיל הנעורים. ואכן, בקרב ילדים הסובלים מהשמנת יתר נצפתה עלייה בשכיחות מחלות כמו סוכרת סוג 2 ובלחץ הדם, הפרעות בשומני הדם ועוד.
מספר מחקרים שהתפרסמו לאחרונה בדקו את הקשר שבין השמנת יתר בקרב ילדים ובני נוער ובין תזונתם. המחקרים העלו כי אותם ילדים סובלים לא פעם מחסרים תזונתיים, ויותר מכך: מתברר כי ילדים הסובלים מהשמנת יתר צורכים תזונה עשירה בפחמימות ובשומנים ונמצאים בסיכון לסבול מחסרים בוויטמינים ובמינרלים.
בדיקת הרגלי האכילה של בני נוער העלתה כי תזונתם אינה מאוזנת, הם נוטים לדלג על ארוחות ואוכלים ארוחות לא מסודרות. חלק לא מבוטל מהקלוריות שהם צורכים מגיע מחטיפים, משקאות ממותקים וממתקים. יש לציין כי בני הנוער בישראל, בהשוואה לבני גילם במדינות אחרות, אוכלים תפריט עשיר יחסית בפירות ובירקות.
ויטמינים ומינרלים והשמנת יתר
ברזל והשמנת יתר
גופנו מקבל את הברזל ממזון שמקורו מהחי ומהצומח. הברזל הוא מרכיב חיוני בהמוגלובין שתפקידו לשאת חמצן אל חלקי הגוף, ולכן אצל אדם הסובל מחסר בברזל מתפתחת אנמיה. הסימנים להתפתחות אנמיה הם חולשה, ירידה בתיאבון, נשירת שיער וירידה ביכולות הקוגניטיביות.
כמה מחקרים שבדקו את הנושא מצאו כי עם העלייה במדד ההשמנה חלה עלייה גם בשכיחות חסר הברזל בקרב ילדים. הסיבה לכך, ככל הנראה, נעוצה בעובדה שבמצבי גדילה מהירה או עלייה מהירה במשקל, כמו בגיל הינקות, גיל ההתבגרות או במהלך ההריון, הגוף זקוק לכמות ברזל גבוהה מהרגיל. השמנת יתר מאופיינת גם היא בעלייה חדה במשקל ולעתים אף בצמיחה לגובה. לכך ניתן להניח שילדים הסובלים מעודף משקל ומהשמנה זקוקים גם הם לכמויות מוגברות של ברזל.
לכך מצטרפים כמה גורמים נוספים המשפיעים על רמת הברזל בגופם של הילדים: הם ניזונים בדרך כלל ממזון עשיר בשומנים ופחמימות ודל בברזל, ויש להם נטייה להיכנס לדיאטות הרזיה דלות מאוד בקלוריות, הנערכות למשך זמן קצר ועלולות לגרום למחסור בברזל.
גורם נוסף שיכול לגרום לחסר בברזל בקרב ילדים הסובלים מהשמנת יתר הוא העובדה שהם צורכים תזונה דלה בגורמים המעודדים ספיגת ברזל – כמו ויטמין C המצוי בירקות ובפירות – ומצד שני אוכלים מזון עשיר ברכיבים העשירים בגורמים מעכבי ספיגת ברזל כגון אלו המצויים בקולה ובקקאו.
ויטמין B12 והשמנת יתר
מקורותיו של ויטמין B12 במזון הם מהחי – בשר, ביצים, מוצרי חלב ודגים. ויטמין B12 תורם ליצירת כדוריות דם אדומות וחשוב לתפקוד מערכת העצבים, ולכן במצבים של חסר בוויטמין B12 יתפתחו אנמיה וסימנים קליניים כמו עייפות, קושי בריכוז, רגישות לקור, נשירת שיער וסימנים נוירולוגיים.
במחקר שנעשה בישראל נמצא כי ילדים הסובלים מהשמנה סובלים מחסר בוויטמין B12 בהשוואה לילדים שלא סובלים מהשמנה. ככל הנראה הסיבות לכך הן אותן סיבות הגורמות לחסר בברזל בקרב ילדים הסובלים מהשמנה (ר' סעיף קודם).
סידן ורכיבים נוספים והשמנת יתר
מחקרים שבדקו את הקשר בין צריכת סידן והשמנה בקרב מבוגרים מצאו שהיחס ביניהן הפוך, קרי, מבוגרים שצריכת הסידן שלהם הייתה תקינה סבלו פחות מהשמנה.
הנתונים הקיימים כיום לגבי צריכת סידן והשמנה בקרב ילדים עדיין אינם חד משמעיים, אולם ידוע כי ילדים הסובלים מעודף משקל אינם מגיעים להמלצות הצריכה היומית של סידן ושל רכיבי תזונה אחרים כגון מגנזיום, ויטמין D וויטמין E.
ניתן, אם כן, לסכם ולומר כי תזונה עשירה בקלוריות לא בהכרח מבטיחה תזונה עשירה ברכיבי תזונה כמו ויטמינים ומינרלים, וילדים הסובלים מהשמנת יתר עלולים, למרבה הפלא, לסבול מחסרים תזונתיים. הטוב ביותר הוא לבדוק מאילו חסרים תזונתיים סובל הילד, ולהתאים לו, במקרה הצורך, את תוסף התזונה שלו הוא זקוק.