אומגה 3
חומצת שומן חיונית שגוף האדם אינו יודע ליצר ולכן חייב לקבלה מהתזונה. חומצת שומן אומגה 3 נקראת גם אלפא לינולנית (ALA) ומקורה בתזונה ממזון צמחי כגון זרעי פשתן , אגוזי מלך ונבט חיטה. חומצת זו עוברת בגוף מטבוליזים בשיעור נמוך (1%-5%) לשתי חומצות שומןנוספות EPA ו- DHA, שמתקבלות מדגי ים צפוני המגיעים אלינו קרים כגון , סלמון, הליבוט, מקרל, סול, בקלה טונה וסרדינים. מחקרים רבים בתחום הראו כי ל- EPA ו-DHA השפעה מיטיבית במניעת מחלות לב וכלי דם ושומנים בדם מסוג טריגליצרידים.
אוסטאופרוזיס (דלדול עצם)
מחלה שגורמת לבריחת סידן מעצמות השלד וגורמת להן להיות פחות דחוסות ולפיכך שבירות. המחלה מתבטאת בשברים בעצמות בעיקר באגן הירכיים עמוד השדרה ושורש כף היד. בין הגורמים לאוסטאטפרוזיס: גנטיקה, עישון, תזונה לקויה, חוסר פעילות גופנית, צריכת אלכוהול, מגדר (נשים) מבנה גוף קטן.
אי סבילות ללקטוז
תופעה הנגרמת ממחסור ( מלא או חלקי ) באנזים לקטאז . אנזים זה מצוי על דפנות תאי המעי הדק בגוף האדם ותפקידו לפרק את סוכר החלב (לקטוז) לגלוקוז ולגלאקטוז. כאשר הלקטוז אינו מפורק הוא גורם לשלשולים, גזים התכווצויות . הטיפול בתופעה זו צמצום מוצרי חלב המכילים כמות גבוהה של לקטוז כגון חלב ניגר, ושימוש בתוספי תזונה המכילים לאקטז לפני אכילת ארוחה המכילה לקטוז.
אינדקס גליקמי
האינדקס הגליקמי הוא מדד שמראה עד כמה מזון מסוים מעלה את רמות הסוכר בדם לאחר אכילתו בהשוואה למזון סטנדרט (שהוא בד"כ לחם לבן או גלוקוז) ככל שהאינדקס הגליקמי של מזון גבוה יותר הוא מעלה בשיעור גבוה יותר את רמת הסוכר בדם בהשוואה למזון הסטדנרט.
מחקרים מראים כי מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך בעלי השפעה מיטבית על איזון רמות הסוכר בדם, בעלי סיכון נמוך לפתח מחלות לב כלי דם וסוכרת מגבירים את תושבת השובע ובכך מסייעים לירידה במשקל.
ישנם גורמים רבים המשפיעים על האינדקס הגליקמי של המזון: כגון צורת הבישול וצורת העיבוד, נכוחות של סיבים שומן וחלבון בארוחה ועוד.
לאינדקס הגליקמי 3 רמות:
- אינדקס גליקמי נמוך ערך של-55 ומטה (למשל תותי שדה, פירות יער, קטניות).
- אינדקס גליקמי בינוני ערך של-69-56 (בננה, בטטה).
- אינדקס גליקמי גבוה ערך של 70 ומעלה (לחם לבן, אבטיח, תפוח אדמה).
אינסולין
הורמון המיוצר בתאי הלבלב והוא ממלא תפקיד בבקרה על תהליכי איחסון אנרגיה בגוף. בין תפקידו החשובים להכניס גלוקוז מזרם הדם אל תאי הגוף השונים לצורך הפקת אנרגיה.
במחלות מסוימות כגון מחלת הסוכרת יש פגם בהפרשת האינסולין או שיש פגם בפעילותו ואז רמות הסוכר בדם נותרות גבוהות.
אנמיה
פירוש המילה אנמיה חסר דם , למרות שהכוונה במונח אנמיה הוא חוסר בהמוגלובין המצוי בכדוריות הדם האדומות.
התסמינים הם: עייפות, קוצר נשימה בתחילה במאמץ וכשהמצב מחמיר גם במנוחה, דפיקות לב, חיוורון. ישנם שלושה סוגי אנמיה עיקריים אנמיה מחסור ברזל, מחסר חומצה פולית ומחסר ויטמין B12
אנמיה יכולה להיגרם מסיבות רבות למשל דימום, פציעה, חסר בתזונה של ברזל , חומצה פולית או B12 או פגיעה בתהליך הספיגה של רכיבים אלו.
אנרגיה
היכולת לבצע עבודה. בהקשר של תזונה אנחנו מתייחסים לאנרגיה הדרושה לגוף לצורך פעילות יומיומית. אנרגיה זו מתקבלת מניצול רכיבי התזונה באמצעות תהליכים כימים שונים , והיא נאצרת בתאי הגוף בצורת תרכובות עתירות אנרגיה כגון ATP.
היכולת לבצע עבודה. בהקשר של תזונה אנחנו מתייחסים לאנרגיה הדרושה לגוף לצורך פעילות יומיומית. אנרגיה זו מתקבלת מניצול רכיבי התזונה באמצעות תהליכים כימים שונים , והיא נאצרת בתאי הגוף בצורת תרכובות עתירות אנרגיה כגון ATP.
ברזל
הברזל הינו מינרל שמשתתף ביצירת ההמוגלובין שמצוי בכדוריות הדם האדומות והמוגלובין שמצוי בשריר. תפקידו של הברזל לשאת חמצן מהריאות אל רקמות הגוף. חסר של ברזל (אנמיה) מתבטא בחולשה ועייפות.
מזונות עשירים בברזל הם מזונות מהחי כגון בשר, הודו, עוף, דגים, כבד וכן מהצומח קטניות , סויה, טחינה. על מנת להגביר את הספיגה של הברזל מהמזונות הללו כדאי לאכול אותם עם מזונות עשירים בויטמין C כגון פלפל אדום, תפוזים עגבניות.
בריאטריה
תחום ברפואה אשר מטפל בהשמנת יתר חולנית באמצעות ניתוחים לירידה במשקל. ישנם סוגים שונים של ניתוחים בריאטריים וההחלטה על איזה ניתוח תלוי במטופל ובגורמי הסיכון שלו. הניתוחים הנפוצים כיום הם ניתוח טבעת, ניתוח שרוול, ניתוח מעקף קיבה , ניתוח מעקף מעי.
גלוטן
חלבון החיטה. מצוי בדגנים כגון חיטה, שעורה, שיפון. הגלוטן מקנה לבצק את הגמישות שלו.
במחלת הצליאק ישנה רגישות לחלבון הגלוטן.
גלוקוז
חד סוכר הנפוץ ביותר. משמש בתהליכי הפקת אנרגיה בגוף. הגלוקוז מהווה מרכיב עיקרי במזון המכיל פחמימות מסוג עמילן וסוכרוז.
גרלין
הורמון בעל תפקיד מרכזי בויסות תיאבון ומשקל הגוף. המכונה גם “הורמון הרעב”. מחקרים הראו כי רמות הגרלין עולות לפני האכילה ויורדות אחרי האכילה.
דגנת
ראה צליאק.
דיאטה
בעברית ברות, היא כלל המזונות הנצרכים על ידי אדם. בבני אדם הדיאטה משתנה בהתאם להשקפותיו, מגבולתיו הרפואיות ובחירותי האישיות. בד"כ בשפת היום יום כשאומרים דיאטה הכוונה לדיאטת הרזיה.
דיאטת DASH) dietary approach to stop hypertension)
דיאטת DASH מיועדת להפחתת רמות לחץ דם . הדיאטה עשירה בפירות ובירקות במוצרי חלב דלים עשירים בסידן דלים בשומו רווי ודלה במלח. היא מכילה לפיכך כמות גבוהה של אשלגן , מגנזיום וסידן עשירה בסיבים תזונתיים דלה בנתרן ובשומן רווי.
דיאטת הורמון ההריון HCG
דיאטת הרזיה המתבססת על שני עקרונות: תפריט דל מאוד בקלוריות המכיל עד 500 קלוריות ליום ושימוש בהורמון ההריון HCG. הורמון ההריון נמכר כתוסף תזונה באמצעות רסיס או טיפות והוא אמור להכיל תחליף צמחי להורמון ההריון. לדברי המחברים הרומון ההריון אמור למנוע את תחושת הרעב הנובעת מדיאטת דלה בקלוריות וכן אמור לשרוף את מאגרי השומן . במחקרים לא נמצאו תימוכין לכך. לפיכך, ה- FDA האמריקאי ולאחריו משרד הבריאות הישראלי אסרו את השימוש בתכשירים אלו.
דיאטת הרזיה
דיאטה המכילה כמות קלוריות נמוכה מכמות הקלוריות לה הגוף זקוק לתפקוד יומייומי .
עקב כך, מתחיל תהליך פירוק שומן בשביל לספק את הפער בצורכי האנרגיה .
דיאטת הרזיה בריאה צריכה לכלול את כל אבות המזון ולא פחות מ1200 קלוריות לאישה ו-1800 קלוריות לגבר. קצב דיאטה שמטרתה ירידה במשקל.
ירידה בריא בדיאטה כזו הינו כחצי ק"ג בשבוע.
דיאטת חלבונים
דיאטה שמטרתה ירידה במשקל. הדיאטה לראשונה פורסמה בשם דיאטת אטקינס על שם ד"ר אטקינס המחבר שלה. וכיום כקיימות בשוק מגוון של דיאטות חלבונים למשל דיאטת דוקאן ועוד.
בדיאטת חלבונים יש להימנע ממזון שמכיל פחמימות כגון לחם ותחליפיו , אורז פסטה, תפוחי אדמה תירס ובטטה וכן מפירות וקטניות ולהרבות באכילת חלבונים טהורים מהחי (בשר, עוף דגים ביצים ומוצרי חלב) בשילוב ירקות ושומנים. במחקרים נמצא כי לאור זמן , לדיאטת חלבונים אין יתרון בירידה במשקל בהשוואה לדיאטת הרזיה מאוזנת.
דיאטת כאסח
דיאטה לירידה במשקל המכילה כמות קלוריות נמוכה מאוד כ-500-800 קלוריות ליום. בדיאטה כזו קצב הירידה הוא גדול יותר בהשוואה לדיאטת הרזיה מאוזנת.
בדיאטה כזו יש מחסור גדול ברכיבי תזונה ובויטמינים ובמינרלים ובנוסף תפריט דל קלוריות שעלול לפגוע במטבוליזים של הגוף.
היפוגליקמיה
ירידה ברמות הגלוקוז בדם מתחת לנורמה ( מתחת ל- 70 מ"ל/דצ"ל). ישנן סיבות רבות להיפוגליקמיה העיקריות שבניהן:
מינון גבוה של אינסולין או שימוש בתרופות הגורמות להפרשת מוגברת של אינסולין מהלבלב
פעילות גופנית מאומצת ללא אכילת פחמימה לפני
פערי זמן גדולים בין הארוחות
שתיית אלכוהול
כמות לא מספקת של פחימימות בארוחה
סימני היפוגליקמיה- טשטוש ראיה, בלבול, ישנוניות, שינוי התנהגות עד אובדן הכרה.
היפרגליקמיה
רמות גבוהות של סוכר בדם מעל הנורה ( מעל 100 מ"ג/דצ"ל).
באדם בריא לאחר אכילת ארוחה ישנה עליה ברמות הסוכר בדם שמתאזנות עם הפרשת אינסולין מהלבלב. בחולה הסכרתי שאינו מאוזן רמות הסוכר בדם גבוהות מהנורמה.
הסיבות להיפוגליקמיה בחולי סוכרת:
- מחסור באינסולין או מחסור בפעולתו.
- מינון של נכון של תרופות.
- אכילת כמות גבוהה של פחמימות בארוחה.
- מחלה.
הסימנים הם צימאון מוגבר ויובש בפה, השתנה מרובה, חולשה וסחרחורת.
השמנה
מצב בו משקל הגוף גבוה מהמשקל התקין. השמנה נמדדת על פי מדד מסת הגוף (BMI).
בשנים האחרונות חלה עליה משמעותית בשכיחות ההשמנה הנובעת מאורח חיים יושבני וממזון זמין ועתיר קלוריות.
השמנה מעלה סיכון למחלות לב וכלי דם , סוכרת וסוגי סרטן שונים.
השמנה ביטנית
השמנה המאופיינת בצבירת שומן באזור פלג גוף עליון ובטן ומכונה השמנת תפוח.
השמנה בטנית מעלה סיכון משמעותי לתסמונת מטבולית, מחלות לב וכלי דם וכן לסוכרת. מגודרת כהיקף מותן של 88 ס"מ או יותר בנשים ושל 102 ס"מ או יותר בגברים.
השמנת יתר חולנית
השמנה הקשורה בסיכון מוגבר למחלות לב כלי דם, סוכרת, דיסליפידמיה, דום נשימה בעיות אורתופדיות. הטיפול היעיל בהשמנה זו על פי רוב הוא באמצעות ניתוחים בריאטריים . מדד מסת הגוף שמאפיין השמנה כזו הוא 40 ק"ג /מ2.
השמנת תפוח
ראה השמנה ביטנית.
ויטמינים
רכיבי תזונה חיוניים שרובם אינם מיוצרים על ידי גוף האדם וחיוונים לתפקודו התקין. נהוג לחלק את הויטמינים לשתי קבוצות: מסיסי שומן – ויטמין A,D, E,K ומסיסי מים- ויטמין B1,B2,B3,B5,B6, B12 חומצה פולית וויטמין C.
זרחן
מינרל חשוב לתקינות ובריאות העצמות. במחלות כיליה רמות הזרחן בדם עולות וגורומות בדרך עקיפה לאוסטאופרוזיס. זרחן מצוי במוצרי חלב, בשר דגנים מלאים וקטניות.
חומצה פולית
נקראת גם ויטמין B9 . חומצה פולית משתתפת בתהליכי יצור ה- DNA. חסר בחומצה פולית מוביל לאנמיה וחסר במהלך ההריון מוביל למומים מולדים בצינור העצבים של העובר כלומר במוח ובעמוד השדרה שלו. ההמלצה לצרוך 400 מק"ג חומצה פולית ליום. מקורות לחומצה פולית במזון : ירקות ירוקים עליים, קטניות, פירות ודגנים מלאים.
חומצות אמינו
אבני הבנין של החלבונים . בטבע קיימות 22 חומצות אמינו מתוכן 8 חיוניות. כלומר הגוף אינו יודע ליצרן לבד והוא חייב לקבלן מהתזונה. מחסור שלהן עלול לגרום לתפקוד לקוי של הגוף.
חומצות שומן
שרשראות של פחמנים ומימנים. מחלקים את השומן לשלוש קבוצות- שומן רווי, שומן חד בלתי רווי ושומן רב בלתי רווי. ההבדל בינים קשור למספר הקשרים הכפולים בשרשרת.
חלבונים
חלבון הוא תרכובת אורגנית הבנויה מחומצות אמינו. החלבונים הינם מרכיב חשוב בגוף האדם. הם נחוצים לגדילה של רקמות ולתפקוד של איברים שונים. חלבון בתזונה אפשר לקבל ממזון מהחי ומזון מהצומח. מזון מהחי כולל – בשר, ביצים, גבינות, דגים עוף . מזון מהצומח כולל קטניות, קינואה, טופו, סויה. לעיתים חלבון מהצומח נחשב חלבון נחות יחסית לחלבון מהחי ובכדי להעשירו צריך לשלבו אותו עם דגנים (אורז, פסטה וכו).
טריגליצרידים
שומנים בדם שיצורם נובע בדרך כלל מאכילה מופרזת של מזונות המכילים סוכר כגון דבש, ריבה, סוכר פירות עוגות ועוגיות וכן אלכוהול. רמת הטריגליצרידים התקינה בדם היא 15 מ"ג/דצ"ל. רמות גבוהות קשורות לעליה בסיכון מחלות לב ולכי דם.
טרשת עורקים
מחלה של הלב שבו העורקים נחסמים בהדרגתיות בגלל משקעים שומניים המצטברים על הדופן הפנימית הל העורק. המשקע השומני מכיל בתוכוכולסטרול מסוג LDL מחומצן וכדוריות דם לבנות. טרשת עורקים הינה הגורם העיקרי להתקפי לב.
ירידה במשקל
ירידה מבוקרת במשקל נעשית באמצעות תזונה מאוזנת דלת קלוריות , פעילות גופנית ואימוץ הרגלי אכילה נכונים. קצב הירידה המומלץ והבריא הינו חצי עד קילו בשבוע.
יתר לחץ דם
לחץ דם הינו הלחץ שמופעל על די הדם כנגד דפנות העורקים. מתייחסים לשני ערכים של לחץ דם : סיסטולי בזמן התכווצות הלב ודיאסטולי בזמן הרפיית הלב. יתר לחץ דם מוגדר כאשר הערכים גבוהים מהנורמה ( 120/80 מ"מ כספית). יתר לחץ דם הינו גורם סיכון עצמאי למחלות לב וכלי דם ולשבץ הטיפול ביתר לחץ דם נעשה באמצעות תרופות ודיאטה.
כולסטרול
רכיב שומני המצוי במזונות מהחי בלבד. 70% מהכולסטרול המצוי בגופנו מקורו ביצור פנימי של הגוף. שאר הכולסטרול מקורו במזון. מקורות לכולסטרול במזון – איברים פנימים, בשר שמן, גבינות שמנות וביצים. מבחינים בין כולסטרול מסוג HDL המכונה כולסטרול טוב לבין כולסטרול מסוג LDL המכונה כולסטרול רע.
כולסטרול מסוג HDL
מכונה הכולסטרול הטוב . תפקידו לפנות כולסטרול מזרם הדם אל הכבד ובכך מונע התפתחות של טרשת עורקים. רמות הכולסטרול מסוג HDL התקינות לגבר מעל 40 מ"ג/דצ"ל ולאישה מעל 50 מ"ג/דצ"ל. מיתן להעלות את רמתו באמצעות פעילות גופנית.
כולסטרול מסוג LDL
מכונה הכולסטרול הרע. תפקידו להעביר כולסטרול אל איברים כגון אברי מין. כשהוא מצוי בעודף בדם הוא נוטה להתחמצן לשקוע בדפנות העורקים ובכך להוביל להתפתחות של טרשת עורקים. רמות הכולסטרול התקינות מצויות בערכים של 100-160 מ"ג/דצ"ל , הערך המדויק נקבע על פי מספר גורמי הסיכון שיש לאדם.
ניתן להוריד כולסטרול מסוג LDL באמצעות פעילות גופנית ותזונה הדלה בשומן רווי ובשומן טרנס וכן עשירה בשומן חד בלתי רווי ובסיבים תזונתיים.
כרסת
ראה צליאק.
לחץ דם
ראה יתר לחץ דם.
לקטוז
מוכר גם בשמו סוכר החלב. מורכב מגלוקוז וגלאקטוז. עובר פירוק על ידי אנזים הלקטאז המצוי על גבי דפנות המעי הדק. לאחוז מסוים מהאוכלוסייה יש חסר באנזים זה וכאשר צורכים מוצרי חלב עשירים בלקטוז הם מדווחים על תופעות לוואי כגון גזים נפיחיות בטנית ושלשולים.
מדד מסת הגוף
BMI- Body Mass Index. מחושב על ידי משקל ( בק"ג) לחלק בגובה (מטרים)2. ערך זה מצביע האם משקלו של אדם מצוי בטווח התקין, גבוה או נמוך.
סיווג BMI:
BMI18.5 משקל תקין
BMI25 עודף משקל
BMI< 35>30 השמנה דרגה 1
BMI< 40>35 השמנה דרגה 2
BMI>40 השמנה חולנית
מינרלים
רכיבים אנאורגאניים המשתתפים בתהליכים שונים בגוף ושאינם מיוצרים כל ידי גוף האדם. בין המינרלים הידועים- סידן, ברזל, נתרן, אשלגן, מגנזיום.
ממתיקים מלאכותיים
הממתיקים המלאכותיים (תחליפי סוכר) נחלקים לשני סוגים:
ממתיקים עם ערך קלורי- ביניהם ניתן למצוא את הרב כוהלים- סורביטול, מלטיטול, קסיליטול שתורמים בממוצע כ- 2.5 קלוריות לגרם ( לעומת 4 קלוריות מסוכר) .
ממתיקים ללא ערך קלורי כגון אספרטיים, אססולפיים K, סכרין, סוכרלוז. ממתיקים אלו מאושרים לצריכה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). ובטוחים לשימוש. מכיון שהם מתוקים בהרבה מסוכר הכמות הנצרכת מהם קטנה יחסית.
ניתוח טבעת
ניתוח בריאטרי לטיפול בהשמנת יתר חולנית.בניתו זה כורכים על הקיבה טבעת סיליקון מתכוונת שלמעשה מחלקת את הקיבה לשניים – קיבה קטנה עליונה המכונה פאוץ' נפחה כ- 20 סמ"ק ויתר הקיבה. בצורה זו המזון שנאכל עובר לפאוץ ומטפטף לאט לשאר הקיבה ובכך משיגים את אפקט השובע. ניתן לשלוט על קוטר הטבעת ובכך לשלוט על כמות וסוג המזון שאוכלים. ניתוח זה אינו פוגע בתהליכי העיכול והספיגה התקינים של הגוף.
ניתוח מעקף מעי
ניתוח בריאטרי לטיפול בהשמנת יתר חולנית.בניתוח כריתת קיבה להקטנת הנפח וכמות המזון הנאכלת, ובנוסף עוקפים חלק גדול מהמעיים כך שהגוף אינו מסוגל לספוג שומן ובכך מביאים לירידה גדולה במשקל.
ניתוח שרוול
ניתוח בריאטרי לטיפול בהשמנת יתר חולנית. בניתוח זה מסירים 70-80% מנפח הקיבה . המנתח יוצר קיבה חדשה קטנה יותר בצורת צינור המשכי לוושט.הניתוח מוביל לצריכה מועטה של מזון וכך לירידה במשקל. ניתוח זה אינו פוגע בתהליכי הספיגה התקינים של הגוף.
ניתוחים בריאטיים
ראה בריאטריה.
סוכרוז
דו סוכר המורכב מגלוקוז ופרוקטוז. מצוי בקנה סוכר ובסוכר סלק. סוכורוז הוא למעשה הסוכר הלבן שנוהגים להשתמש בו באופן יום יומי בתזונה המערבית.
סוכרת
סוכרת היא קבוצת מחלות שנגרמת עקב בעיה בהפרשת האינסולין או בעיה בפעילות שלו. בעקבות כך המחלה באה לידי ביטוי ברמות גבוהות של סוכר בדם (היפרגליקמיה). כשאר הסוכרת אינה מאוזנת ומטופלת היא עלולה להוביל לסיבוכים במספר אברים בגוף האדם ביניהם סיבוכים בעיניים, בכליות, בלב, במערכת העצבים .הסוגים העיקרים של המחלה הינם: סוכרת סוג 1, סוכרת סוג 2, סוכרת הריון.
סוכרת הריון
סוכרת אשר התגלתה לראשונה בהריון, בד"כ בטרימסטר השני. והיא נובעת עקב עליה בהורמוני השליה המשפיעים על רמות האינסולין והגלוקוזבדם. 4-10% מהנשים ההרות יסבלו מהתופעה. לסוכרת הריון לא מאוזנת עלולה להוביל לסיבוכים לאם ולעובר. איבחון הסוכרת נעשה על ידי בדיקת העמסת גלוקוז . 6 שבועות לאחר הלידה יש לבדוק את רמות הגלוקוז של האם על מנת לקבוע האם בריאה,טרום סוכרתית, סובלת מסוכרת סוג 1 או מסוכרת סוג 2.
סוכרת סוג 1
נקראה בעבר סוכרת נעורים או סוכרת תלויה באינסולין. זוהי מחלה אוטואימונית שבה תאי מערכת החיסון תוקפים את הלבלב ומונעים ממנו בסופו של דבר יצר ולהפריש אינסולין. סוג סוכרת זה אופייני בעיקר לגיל הילדות וההתבגרות אם כי יכול להופיע גם בגילאים מאוחרים יותר. החולים בסוכרת סוג 1 תלויים בטיפול באינסולין. הטיפול ניתן באמצעות זריקות מספר פעמים ביום בד"כ.
סוכרת סוג 2
נובעת משילוב של גורמים גנטיים וגורמים סביבתיים( סד"כ חוסר פעילות גופנית ועודף משקל) אשר יחד מובילים להפרשה לא מספקת של אינסולין וכן לעמידות של תאי הגוף לאינסולין . עמידות זו מונעת מהאינסולין שכבר מופרש לבצע את פעולתו וכתוצאה מכך נוצרת היפוגליקמיה.
הטיפול בסוכרת סוג 2 כולל תזונה נכונה, פעילות גופנית ותרופות. לעיתים יש צורך בתוספת אינסולין.
סיבים תזונתיים
סיבים תזונתיים הינם רכיבים צמחיים אשר אינם עוברים עיכול ופירוק במערכת העיכול של האדם .יש להם השפעות קליניות מועילות מעצם מעברן במערכת העיכול, שהוכחו מחקרית: שובע, ריקון המעי, איזון רמות הסוכר והשומנים, מניעת עצירות, מניעת מחלות ודלקות מעי, שיפור מיקרופלורת חיידקי המעי ועוד. קיימים שני סוגים של סיבים ממקורות שונים: סיבים תזונתיים וסיבים פונקציונליים. כלל הסיבים שנצרכו ממקורות אלו מהווה את סך הסיבים שצורך האדם.
סידן
סידן הינו המינרל השכיח ביותר בגוף האדם 98% ממנו נמצאים בעצמות 1% בשינים ובציפורניים ו- 1% בנוזל הדם.
בין תפקידיו הרבים: משתתף במנגנון קרישת הדם, העברת אותות עצביים, ויסות קצב הלב והפעלת שרירים כולל שריר הלב.
נשים וגברים בגילאי 19 שנים ומעלה צריכים לצריך 1000 מ"ג סידן ביום. נשים וגברים בגילאי 51 שנים ומעלה צריכים לצרוך 1200 מ"ג סידן .
מקורות לסידן במזון- מוצרי חלב, סרדינים, ירקות ירוקים עליים כגון סלרי וטחינה.
סינדרום מטבולי
צבר של גורמי סיכון עצמאיים למחלות לב וכלי דם . כאשר הם חוברים יחד סינדרום הם מעלים סיכון למחלות לב וכלי דם וסוכרת יותר מהערך של כל אחד מהם בנפרד.
על מנת שאדם יוגדר כסובל מתסמונת מטבולית צריך שיהיו לו לפחות שלושה פרמטרים מהבאים:
- היקף מותן כגול מ102- ס"מ בגברים ומעל 88 ס"מ בנשים
- לחץ דם סיסטולי גדול מ- 130 או דיאסטולי גדול מ- 85 מ"מ כספית
- כולסטרול מסוג HDL קטן מ- 40 מ"ג/דצ"ל בגברים או קטן מ- 50 מ"ג/דצ"ל בנשים
- גלוקוז בדם גדול מ- 110 מ"ג/דצ"ל
- טריגליצרידים בדם מעל 150 מ"ג/דצל.
עמילן
רב סוכר המורכב משרשרת ארוכה של יחידות גלוקוז. העמילן מצוי בצמח ותפקידו להוות חומר תשמורת ואספקת אנרגיה. העמילן מצוי בעיקר בחיטה, שעורה, תפוחי אדמה בטטה תירס ואורז.
עצירות
עצירות מוגדרת כקושי במעבר צואה או במעבר צואה קשה. ההגרה המקובלת היא פחות מ- 3 יציאות בשבוע הכוללות יציאות קשות. יד עם זאת ההגרה של עצירות משתנה מאדם לאדם ותלויה בהרגליו. לעצירות כרונית יש סיבות רבות. מחלות כגון סוכרת ופרקינסון, מחלות של מערכת העיכול, נטילת תוספי תזונה כגון סידן וברזל, תופעות לוואי של תרופות מסוימות, חוסר פעילות גופנית מחסור בסיבים תזונתיים בתזונה ושתיה מועטה.
פולת
ראה חומצה פולית.
פחמימות
פחמימות פשוטות ופחמימות מורכבות.
פחמימות פשוטות נקראות גם סוכרים והם כוללים בין היתר את הגלוקוז, פרוקטוז (סוכר הפירות) סוכרוז (סוכר לבן) לקטוז (סוכר החלב)
פחמימות מורכבות (עמילנים) בנוית משרשראות ארוכות של גלוקוז.
מקורות לעמילנים במזון – דגנים, לחם, חיטה, תפוחי אדמה , בטטה, פסטה, קינואה, כוסמת . עדיפות לצרוך פחמימות מורכבות המכילים סיבים תזונתיים למשל – לחם מלא, אורז מלא, חיטה מלאה.
פיטואסטרוגנים
רכיבים צמחיים הדומים במבנה שלהם לאסטרוגן הנשי.עקב הדימיון במבנה יש להם יכולות להיקשר לקולטנים של האסטרוגן בגוף, אולם ההשפעה שלהם היא יחסית חלשה.
יחד עם זאת הדיווחים בנוגע להשפעותיהם הבריאותיות לא חד משמעיות בעיקר השפעתם על תסמיני גיל המעבר, צפיפות עצם והגברת סיכון לסרטן השד.
פיטוסטרולים
רכיבים צמחיים הדומים במבנה שלהם לכולסטרול.
בעבר התזונה שלנו היתה עשירה בפיטוסטרולים אולם כיום התזונה אינה מספקת את כמות הפיטוסטרולים הרצויה.
בגלל הדימיון שלהם לכולסטרול, הם מסייעים להוריד את הכולסטרול בדם וכן להוריד את רמות הכולסטרול מסוג LDL ב- 10-15%.
פירמידת המזון
דרך גרפית להעביר לציבור הרחב את עקרונות התזונה הבריאה והרכב התזונה היומי מבחינת חלוקה לקבוצות המזון.
ישנן פירמידות שונות המתאימות לתרבויות שונות. הפירמידה פורסמה לראשונה בשנת 1992 בארצות הברית ומאז עברה מספר התאמות ושינויים.
פרוביוטיקה
מיקרואורגניזים חי (חיידקים) אשר נלקחים בכמות מתאימה הם מקנים יתרון בריאותי למארח (לגוף האדם).
הפלורה (חיידקים מועילים) המצויים בגוף האדם מושפעת מהרבה מנטילת תרופות, תזונה לקויה, גיל ועוד. במצבים אלו ונוספים מומלץ ליטול פרוביוטיקה על מנת לאזן את הפלורה הטבעית. יש הוכחות מדעיות על יעילות פרוביוטיקה במגוון רב של מצבי בריאות ביניהם – שלשול, עצירות, שיפור תגובת מערכת החיסון, אלרגיה ועוד.
פרוקטוז
חד סוכר המצוי בכמות גדולה בפירות ובירקות. וכלן קרוי סוכר הפירות. מצוי גם בדבש ובסירופ תירס (המשמש להמתקה בתעשיה).
לפרוקטוז נטיה גבוהה להיהפך בגוף לשומנים מסוג טריגליצירדים.
צליאק
מחלה הנובעת עקב רגישות לחלבון הגלוטן, אשר מצוי בחיטה, שעורה ושיפון. כתוצאה מכך ישנו נזק לרירית המעי אפשר מקטין משמעותית את יכולת הספיגה של רכיבי תזונה שונים. הסימפטומים של המחלה יכולים לנוע משלשולים,בטן תפוחה וקומה נמוכה ועד אנמיה, מחסורים תזונתיים אוסטאופרוזיס בעיות פריון ועוד. הגילוי של המחלה נעשה על ידי בדיקת דם לנוגדנים וכן ביופסיה לרירית המעי.הטיפול במחלה הוא הימנעות מוחלטת מגלוטן. השמירה על הדיאטה צריכה להיות לכל החיים גם לאחר שהסימפטומים חולפים.
קטניות
משפחה של מזונות הכוללות את החומוס, פול, אפונה , שעועית ועדשים. מהוות מרכיב עיקרי בתזונה באסיה.
הקטניות דלות בשומן, עשירות בחלבון ,בפחמימות ובסיבים תזונתיים. כמו כן מכילות ויטמינים בעיקר מקבוצה B ומינרלים. בזכות הרכבן יש להן השפעות מיטיבות על הורדת רמות הכולסטרול בדם ואיזון רמות גלוקוז.
קלוריה
יחידת אנרגיה המתארת עליה של 1 גרם מים במעלה אחת. הקלוריות היא המידה השימושית לתאר את כמות האנרגיה המתקבלת מהמזון.
בשפה היומיומית כאשר מתייחסים לקלוריות הכוונה היא ל-1000 קלוריות או לקילו קלוריות.
קלוריות ריקות
מתארות קלוריות המתקבלות ממזון שאינו מספק ערך תזונתי נוסף (כגון ויטמינים ומינרלים) מעבר לאנרגיה שבו.
בד"כ הכוונה למזונות עשירים בסוגר פשוט כגון סוכריות, עוגות עוגיות, משקאות מתוקים. צריכה של מזונות אלו קשורה בהשמנה.
רפלוקס וושטי קיבתי
מחלה שבה ישנו חזרה של תוכן קיבתי (בעיקר חומות הקיבה) אל הוושט.
בעקבות כך כלולות להיווצר צרבות ודלקות בוושט וכן תופעות כגון ליחה מוגברת ושיעול יבש.
הטיפול הוא תזונתי ותרופתי ובמקרים חריפים גם ניתוחי.
שומן חד בלתי רווי
שומן צמחי מצוי בשמן זית, שמן קנולה, טחינה, שומשום, אבוקדו , מיני אגוזים ושקדים וכן בוטנים.
יכול להוריד רמות כולסטרול מסוג LDL ללא השפעה על רמות כולסטרול HDL (ואולי אפילו קצת מעלה אותן).
שומן טרנס
נקרא גם שומן צמחי מוקשה או שומן צמחי מוקשה חלקית. המקור העיקרי של שומן טרנס הוא בתעשייה. שומן זה נוצר משומן צמחי שעובר תהליך הקשייה ומתקבל ממנו שומן טרנס. שומן טרנס מוכר גם בשמו מרגרינה. מצוי במזונות מתועשים כגון דברי מאפה ומתיקה. קשור להעלאת הסיכון למחלות לב וכלי דם.
שומן רב בלתי רווי
שומן שמקורו מהצומח. מצוי בשמן סויה, שמן תירס, שמן חמניות. יש לו השפעה על הורדת רמות הכולסטרול בדם הן מסוג LDL והן מסוג HDL.מומלץ לצרוך אותו אך לא כמקור השומן העיקרי בתזונה.
שומן רווי
שומן שמוצק בטמפרטורת החדר. המקור העיקרי בתזונה הוא מהחי- למשל חמאה, שמנת, גבינות שמנות, בשר שמן ובשר מעובד. מהצומח מצוי בחמאת קקאו ( שוקולד לבן) , שמן קוקוס ושמן דקלים. מחקרים מצאו קשר בין צריכת שומן רווי לעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם.
שרוול ניתוח
ראה ניתוח שרוול.
תוספי תזונה
מוצרים המכילים ויטמינים, מינרלים, חמצות אמינו , חומצות שומן או תרכובות אחרות אשר מיוצרות במפעלים בארץ ובעולם תחת תנאים מחמירים . והן מיועדות להשלמות תזונתיות בקרב אנשים שאינם צורכים את הרכיבים הללו בתזונה או שצריכתם אינה עונה על הדרישות התזונתיות.
תזונה נבונה
ביטוי המתאר צריכה מאוזנת של רכיבי תזונה שמבוססת על עקרונות פירמידת המזון.
בתזונה נבונה הדגש הוא לא רק על איזון אלא גם על גיוון.
תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות)
מוצר מזון המשמש תחליף חלב אם לתינוקות. הוא מכיל ויטמינים ומינרלים וכן פחמימות חלבונים וששומנים בהרכב הדומה לחב אם, אם כי הוא אינו מהווה תחליף מלא לחלב אם בגלל רכיבים שחסרים בו (למשל נוגדים שעוברים בחלב האם). התחליף המומלץ הוא תמ"ל על בסיס חלב פרה אולם לעיתים משתמשים בתמ"ל על בסיס חלב סויה (לאלרגים לחב פרה ).
תסמונת מטבולית
ראה סינדרום מטבולי.