שרון גבריאל - דיאטנית קלינית

Body Mass Index) – BMI) נקרא גם Quetelet index

Body Mass Index)- BMI) מדד מסת הגוף, הוא מדד מספרי המעריך את מצב ההשמנה של פרט בודד ביחס לגובהו.

BMI מחושב על פי הנוסחא: משקל (ק"ג)/ גובה2 (מ2)

קטגוריות BMI והתייחסותם למצב השמנה:

BMI≤18.5  תת משקל

18.5-24.9 BMI משקל תקין

BMI 25-29.9 עודף משקל

BMI 30-34.9 השמנה דרגה 1

BMI 35.39.9 השמנה דרגה 2

BMI ≤40 השמנה דרגה 3 (השמנה חולנית)

על פי המכון הלאומי לבריאות (National Institute of Health- NIH)   להיות בעל עודף משקל או השמנה על פי הגדרות אלו מעמידה את הפרט בסיכון מוגבר ללקות במחלות לב, סוכרת סוג 2 ואף מספר סוגים של סרטן. 

BMI אינו משמש ככלי אבחנתי אלא ככלי סיקור

BMI יורד במהלך  הילדות (בגילאים שלפני גיל בית ספר) ואז עולה כאשר הילד מתחיל להתבגר

בשנת 1832 אדלוף קווטלאט המציא את  מדד קווטלאט (Quetelet index ) בחיפושו אחרי האדם הנורמלי. אולם רק בשנת 1972 כאשר אנקל קייס (Ancel Kyes) התייחס במאמרו "מדדים לבחינת משקל והשמנה" למדד ה- BMI כטוב ביותר.

הקורלציה בין ערך BMI למסת שומן היא גבוהה. יחד עם זאת יש לו מספר מגבלות:

מגבלה ראשונה בהקשר של BMI שאינו עושה הבחנה בין מסת שרירים לבין מסת שומן. לפיכך ספורטאי בעל מסת שרירים גדולה יכול להיות עם ערך BMI גבוה למרות שאינו סובל מעודף משקל.

מגבלה נוספת הוא  נושא המגדר. מדד BMI נוצרו בעקבות מחקרים בהם האוכלוסייה הייתה גברים בלבד. במקור, הומצאה נוסחה שונה בתכלית לבדיקת השמנה בנשים. למרות זאת עדיין משתמשים באותה הנוסחה בשני המינים

באותו ערך של BMI לנשים תהיה מסת שומן גבוהה יותר מאשר לגברים

באתו ערך של BMI לקשישים תהיה מסת שומן גבוהה יותר מאשר לצעירים

BMI אינו מתאים לבחינת השמנה בנשים הרות

פוסטים נוספים

שרון גבריאל - דיאטנית קלינית

קלוריות בלי ערך

מדוע לקלוריות ריקות ערך תזונתי נמוך? מדוע מומלץ להימנע מהן ואיך נוכל לדעת היכן הן מסתתרות בתזונה שלנו? המונח "קלוריות ריקות" הפך שגור בשנים האחרונות

קרא עוד »