שרון גבריאל - דיאטנית קלינית

בהתחשב ביתרונות הבריאותיים של קטניות יש לכנותן " הבשר של אנשים בריאים" במקום "הבשר של אנשים עניים" כמו שלעיתים מכנים אותן .

משפחת הקטניות כוללת: שעועית יבשה, גרגרי חומוס, פול אפונה עדשים. להבדיל ממשפחת הדגנים, הן מכילות כמות גדולה יותר של חלבון.

הקטניות מכילות כמויות עצומות של רכיבי תזונה בעלי השפעה מיטבית על התזונה.

הקטניות עשירות בחלבון ובפחמימות מורכבות, דלות בשומן, משמשות כמקור טוב לאשלגן, סידן, ברזל וויטמינים מקבוצת ה- B  וחומצה פולית.

קטניות וחלבון:

מרבית האנשים אינם נהנים מאכילת קטניות כמקור לחלבון כיון שהן נחשבות לחלבון לא שלם. חלבון שלם הוא חלבון המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות הנחוצות לגוף האדם. חלבון כזה מצוי בד"כ במקורות מהחי כגון ביצה, מוצרי חלב, בשר ודגים.

קטניות אינו מכילות את כל חומצות האמינו החיוניות. חשוב לצורך את כל חומצות האמינו החיוניות אולם אין סיבה לצרוך אותן רק ממוצרי בשר וממוצרי חלב. נהפוך הוא,  בגלל אחוזי שומן שיכולים להיות גבוהים במוצרי בשר ובמוצרי חלב הם צריכים להיאכל במתינות.

הדרך הטובה ביותר לצרוך את החלבון השלם, הוא באמצעות חלבון משלים. כלומר יש לצרוך קטניות עם דגנים (הדגנים עשירים בחומצות האמינו החסרות בקטניות ואילו הקטניות עשירות בחומצות האמינו החסרות בדגנים ). יש לשלב קטניות עם : אורז, תירס, חיטה, אגוזים.לדוגמא: מג'דרה ( אורז ועדשים) , תבשיל שעועית ותירס

יתרונות בריאותיים של קטניות:

תזונה עשירה בקטניות קשורה לרמות כולסטרול נמוכת בדם, איזון סוכר, הפחתת הסיכון לתחלואה בסרטן ובמחלות לב , הורדת לחץ דם ועוד.

קטניות- מקור מעולה לסיבים תזונתיים

אחד הגורמים להשפעה המיטבית של קטניות על הבריאות הם הסיבים התזונתיים המצויים בהן. קטניות מכילות 18-10 גרם סיבים בכוס קטניות מבושלות.

לסיבים התזונתיים יתרונות רבים. הם מסייעים בהורדת הכולסטרול ובאיזון הסוכר, כמו כן מסייעים בפתרון בעיית עצירות, מסייעים בתחושת שובע ותוצרי התסיסה שלהם על ידי חיידקי המעי הגס מסייעים לבריאות ושלמות המעי.

קטניות וגזים:

אנשים רבים נמנעים מאכילת קטניות בגלל תופעות הלוואי של יצור גזים

ניתן לצמצם תופעה זו על ידי:

השרייה של קטניות במים והחלפת המים כל כמה זמן לפני הבישול

שימוש בקצח או בכמון במהלך הבישול

 הנבטה של קטניות:

כאשר מנביטים קטניות, חלק מרכיבי התזונה הופכים זמינים יותר לגוף האדם ולכן ערכם התזונתי עולה בנוסף הנבטה של קטניות מסייעת לא פעם במניעת יצור הגזים

כיצד מנבטים :

משרים את הקטניות למשך הלילה בקערה עם מים. רצוי להחליף את המים פעם אחת- פעמיים.

למחרת מעבירים את הקטניות לכלי מחורר, כגון מסננת

מכסים במגבת נקייה ומניחים על משטח (שיש או שולחן ),

מרטיבים תחת הברז כל כמה שעות.

לאחר יממה נראה נבט קטן . והקטניה מוכנה לבישול .

פוסטים נוספים

שרון גבריאל - דיאטנית קלינית

קלוריות בלי ערך

מדוע לקלוריות ריקות ערך תזונתי נמוך? מדוע מומלץ להימנע מהן ואיך נוכל לדעת היכן הן מסתתרות בתזונה שלנו? המונח "קלוריות ריקות" הפך שגור בשנים האחרונות

קרא עוד »