עתירי בריאות ככל שיהיו, פירות ט"ו בשבט עתירים גם בקלוריות, ומי שלא יספור שקדים, ימצא עצמו סופר קלוריות. אז קבלו כמה טיפים על פירות יבשים, טבלת ערכים, וגם מתכון לחג
מקורו של מנהג אכילת פירות יבשים בט"ו בשבט עוד בימי הגולה – אז נהגו לאכול בני הקהילות היהודיות השונות פירות יבשים לזכר פירות ארץ הקודש. מכיוון שבאותם ימים לא ניתן היה לשלוח ליושבים בגולה פירות טריים מארץ ישראל, השתרש המנהג של אכילת פירות מיובשים מארץ ישראל, כחלק מגעגועיהם וזיקתם של יהודי הגולה לארץ האבות.
כמנהגו של מנהג – למרות שחלפו ימי הגולה והיהודים כבר יושבים בארצם – הפירות היבשים עדיין תופסים מקום של כבוד בין מנהגי החג. אולם עם השנים נוצר הבדל אחד גדול בינינו לבין נשות ואנשי הגולה – התפתחה מודעות לערכים התזונתיים (הגבוהים, לרוב) של פירות אלה, אך גם לערכיהם הקלוריים (הגבוהים גם הם!).
חודש לפני ט"ו בשבט הם כבר מציפים את הדוכנים בכל הסופרים והקיוסקים. אם הצלחתם להתאפק, תקנו אותם רק לפני החג, ואז נותר רק להתחיל לספור אותם, אחד אחד, כי בריאים ככל שיהיו (והם שופעי בריאות), האגוזים, השקדים והפירות היבשים עמוסי קלוריות, ואם לא תספרו שקדים בט"ו בשבט, תספרו קלוריות עד פורים.
הערכים הקלוריים והתזונתיים של הפירות היבשים:
שקדים – טובים למניעת אוסטיאופורוזיס והפחתת כולסטרול
10 שקדים מכילים 90 קלוריות (ב- 100 גרם – 581 קלוריות).
השקדים עשירים בחלבון, סיבים תזונתיים, וויטמין E.
השקדים מכילים גם סידן – מינרל חשוב למניעת אוסטיאופורוזיס ולשמירה על בריאות העצם.
הם עשירים בחומצות שומן חד בלתי רוויות – המסייעות בהפחתת רמות הכולסטרול מסוג LDL (הכולסטרול "הרע") ובכך מורידות את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם.
אגוזים – מקור צמחי לאומגה 3
100 גרם אגוזים מכילים כ- 600-650 קלוריות.
למרות הכמות הגדולה של הקלוריות שהם מכילים, עשירים האגוזים בחומצות שומן חד בלתי רוויות.
אגוזי מלך עשירים בחומצת שומן מסוג אלפא לינולנית, שהיא מקור צמחי של אומגה 3. נשים זקוקות ל- 1.1 גרם חומצה אלפא לינולנית ליום וגברים ל- 1.6 גרם. צריכה יומית של 3 אגוזי מלך לאישה ו- 4 אגוזי מלך לגבר מספקת את כל הכמות המומלצת.
האגוזים עשירים באשלגן, חלקם עשירים גם בסלניום. אשלגן הוא מינרל חשוב שמסייע להורדת לחץ דם גבוה. דיאטות להורדת לחץ דם ממליצות על צריכה גבוהה של אשלגן ולא רק על הפחתת נתרן (מלח).(הערה- לאנשים שאינם סובלים מבעיה כליתית)
פירות יבשים – שניים שווים פרי טרי אחד
הפירות היבשים יכולים להשתלב בתפריט היומי כחלק מההמלצה של ארגון הבריאות העולמי לאכילת 7 מנות של ירקות ופירות ביום.
מנת פרי אחת מכילה 80 קלוריות, והיא שוות ערך לשני משמשים מיובשים, שזיפים מיובשים או שתי דבלות מיובשות או כף וחצי צימוקים.
משמש מיובש מכיל בטא קארוטן – פיגמנט צבע כתום שמהווה נוגד חימצון חזק ומונע מחלות לב, כלי דם וסרטן.
שזיפים מיובשים מכילים משלשל טבעי עדין.
כל הפירות היבשים מכילים סיבים תזונתיים, הממלאים תפקיד חשוב מאוד במניעת עצירות, הורדת כולסטרול, יצירת תחושת שובע ועוד.
הפירות היבשים מכילים חומרים שנקראים פיטו כימיקלים שהם כימיקלים צמחיים. חומרים אלו מסייעים רבות במניעת מחלות לב וכלי דם, וכן במניעת מחלות סרטן.
למרות ערכם התזונתי הגבוה של הפירות יבשים, פעולת הייבוש מוציאה מהם את המים, ולכן תכולת הסוכר שלהם עולה, ומכאן גם ערכם הקלורי עולה. למשל, 100 גרם פרי מיובש כגון משמשים, דבלים או שזיפים שווים בערכם הקלורי ל-500 גרם פרי טרי.
אולם, למרות ערכם הקלורי הגבוה, אכילת פירות מיובשים עדיפה בהרבה על פני נשנושים אחרים כגון עוגיות וחטיפים אחרים שמכילים אחוזים גבוהים של שומן ושומן טרנס.
טבלת הערכים הקלוריים של פירות יבשים:
פירות יבשים | קלוריות |
אגס מיובש- חצי | 40 |
אננס מיובש ומסוכר | 150 |
בננות מיובשות – 10 יחידות | 140 |
זנגביל מסוכר– 2 יחידות | 30 |
חבוש מיובש מסוכר | 80 |
חרוב – 1 יחידה | 40 |
משמש מיובש – 2 יחידות | 100 |
מנגו מיובש – 3 פרוסות | 100 |
ערמונים – 10 יחידות | 150 |
פפאיה – 1 יחידה | 130 |
צימוקים – 1 כף גדושה | 60 |
קוקוס חתיכה בינונית | 140 |
קיווי מיובש | 20 |
שזיף שחור מיובש – 1 יחידה | 30 |
תאנה מיובשת קטנה – 1 יחידה | 50 |
תמר מיובש מג'הול – 1 יחידה | 60 |
תפוז סיני מסוכר – 1 יחידה | 40 |
תפוח עץ מיובש – 1 טבעת | 30 |
אגוזים | קלוריות |
אגוז מקדמיה – 10 יחידות | 150 |
אגוז פקאן – 10 יחידות | 200 |
אגוז בונדוק – 10 יחידות | 120 |
בוטנים – 8 יחידות | 50 |
פיסטוק חלבי – 10יחידות | 50 |
אגוזי ברזיל – 2 יחידות | 50 |
אגוז מלך – יחידה | 30 |
אגוזי קשיו – 10 יחידות | 100 |
טיפים:
איך לשלב פירות יבשים בתפריט
1. אפשר לאכול פירות יבשים כחטיף לבד או להוסיף:
לדגני בוקר בתוספת יוגורט
לסלט ירוק
לבשר
למאפים
לעוגות
2.בתהליך ייבוש הפירות התעשייתי מוסיפים לחלק מהפירות חומצה גופרתית, על מנת לשמר את צבעם במהלך הייבוש. למעוניינים לאכול פירות יבשים ללא תוספות מיותרות – ניתן למצוא פירות יבשים אורגניים בבתי טבע.
3. את הפירות יש לשטוף היטב, בין שהם אורגניים ובין שלא.
לאכול בני הקהילות היהודיות השונות פירות יבשים לזכר פירות ארץ הקודש. מכיוון שבאותם ימים לא ניתן היה לשלוח ליושבים בגולה פירות טריים מארץ ישראל, השתרש המנהג של אכילת פירות מיובשים מארץ ישראל, כחלק מגעגועיהם וזיקתם של יהודי הגולה לארץ האבות.
כמנהגו של מנהג – למרות שחלפו ימי הגולה והיהודים כבר יושבים בארצם – הפירות היבשים עדיין תופסים מקום של כבוד בין מנהגי החג. אולם עם השנים נוצר הבדל אחד גדול בינינו לבין נשות ואנשי הגולה – התפתחה מודעות לערכים התזונתיים (הגבוהים, לרוב) של פירות אלה, אך גם לערכיהם הקלוריים (הגבוהים גם הם!).
חודש לפני ט"ו בשבט הם כבר מציפים את הדוכנים בכל הסופרים והקיוסקים. אם הצלחתם להתאפק, תקנו אותם רק לפני החג, ואז נותר רק להתחיל לספור אותם, אחד אחד, כי בריאים ככל שיהיו (והם שופעי בריאות), האגוזים, השקדים והפירות היבשים עמוסי קלוריות, ואם לא תספרו שקדים בט"ו בשבט, תספרו קלוריות עד פורים.
הערכים הקלוריים והתזונתיים של הפירות היבשים:
שקדים – טובים למניעת אוסטיאופורוזיס והפחתת כולסטרול
10 שקדים מכילים 90 קלוריות (ב- 100 גרם – 581 קלוריות).
השקדים עשירים בחלבון, סיבים תזונתיים, וויטמין E.
השקדים מכילים גם סידן – מינרל חשוב למניעת אוסטיאופורוזיס ולשמירה על בריאות העצם.
הם עשירים בחומצות שומן חד בלתי רוויות – המסייעות בהפחתת רמות הכולסטרול מסוג LDL (הכולסטרול "הרע") ובכך מורידות את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם.
אגוזים – מקור צמחי לאומגה 3
100 גרם אגוזים מכילים כ- 600-650 קלוריות.
למרות הכמות הגדולה של הקלוריות שהם מכילים, עשירים האגוזים בחומצות שומן חד בלתי רוויות.
אגוזי מלך עשירים בחומצת שומן מסוג אלפא לינולנית, שהיא מקור צמחי של אומגה 3. נשים זקוקות ל- 1.1 גרם חומצה אלפא לינולנית ליום וגברים ל- 1.6 גרם. צריכה יומית של 3 אגוזי מלך לאישה ו- 4 אגוזי מלך לגבר מספקת את כל הכמות המומלצת.
האגוזים עשירים באשלגן, חלקם עשירים גם בסלניום. אשלגן הוא מינרל חשוב שמסייע להורדת לחץ דם גבוה. דיאטות להורדת לחץ דם ממליצות על צריכה גבוהה של אשלגן ולא רק על הפחתת נתרן (מלח).(הערה- לאנשים שאינם סובלים מבעיה כליתית)
פירות יבשים – שניים שווים פרי טרי אחד
הפירות היבשים יכולים להשתלב בתפריט היומי כחלק מההמלצה של ארגון הבריאות העולמי לאכילת 7 מנות של ירקות ופירות ביום.
מנת פרי אחת מכילה 80 קלוריות, והיא שוות ערך לשני משמשים מיובשים, שזיפים מיובשים או שתי דבלות מיובשות או כף וחצי צימוקים.
משמש מיובש מכיל בטא קארוטן – פיגמנט צבע כתום שמהווה נוגד חימצון חזק ומונע מחלות לב, כלי דם וסרטן.
שזיפים מיובשים מכילים משלשל טבעי עדין.
כל הפירות היבשים מכילים סיבים תזונתיים, הממלאים תפקיד חשוב מאוד במניעת עצירות, הורדת כולסטרול, יצירת תחושת שובע ועוד.
הפירות היבשים מכילים חומרים שנקראים פיטו כימיקלים שהם כימיקלים צמחיים. חומרים אלו מסייעים רבות במניעת מחלות לב וכלי דם, וכן במניעת מחלות סרטן.
למרות ערכם התזונתי הגבוה של הפירות יבשים, פעולת הייבוש מוציאה מהם את המים, ולכן תכולת הסוכר שלהם עולה, ומכאן גם ערכם הקלורי עולה. למשל, 100 גרם פרי מיובש כגון משמשים, דבלים או שזיפים שווים בערכם הקלורי ל-500 גרם פרי טרי.
אולם, למרות ערכם הקלורי הגבוה, אכילת פירות מיובשים עדיפה בהרבה על פני נשנושים אחרים כגון עוגיות וחטיפים אחרים שמכילים אחוזים גבוהים של שומן ושומן טרנס.
טבלת הערכים הקלוריים של פירות יבשים:
פירות יבשים | קלוריות |
אגס מיובש- חצי | 40 |
אננס מיובש ומסוכר | 150 |
בננות מיובשות – 10 יחידות | 140 |
זנגביל מסוכר– 2 יחידות | 30 |
חבוש מיובש מסוכר | 80 |
חרוב – 1 יחידה | 40 |
משמש מיובש – 2 יחידות | 100 |
מנגו מיובש – 3 פרוסות | 100 |
ערמונים – 10 יחידות | 150 |
פפאיה – 1 יחידה | 130 |
צימוקים – 1 כף גדושה | 60 |
קוקוס חתיכה בינונית | 140 |
קיווי מיובש | 20 |
שזיף שחור מיובש – 1 יחידה | 30 |
תאנה מיובשת קטנה – 1 יחידה | 50 |
תמר מיובש מג'הול – 1 יחידה | 60 |
תפוז סיני מסוכר – 1 יחידה | 40 |
תפוח עץ מיובש – 1 טבעת | 30 |
אגוזים | קלוריות |
אגוז מקדמיה – 10 יחידות | 150 |
אגוז פקאן – 10 יחידות | 200 |
אגוז בונדוק – 10 יחידות | 120 |
בוטנים – 8 יחידות | 50 |
פיסטוק חלבי – 10יחידות | 50 |
אגוזי ברזיל – 2 יחידות | 50 |
אגוז מלך – יחידה | 30 |
אגוזי קשיו – 10 יחידות | 100 |
טיפים:
איך לשלב פירות יבשים בתפריט
1. אפשר לאכול פירות יבשים כחטיף לבד או להוסיף:
לדגני בוקר בתוספת יוגורט
לסלט ירוק
לבשר
למאפים
לעוגות
2.בתהליך ייבוש הפירות התעשייתי מוסיפים לחלק מהפירות חומצה גופרתית, על מנת לשמר את צבעם במהלך הייבוש. למעוניינים לאכול פירות יבשים ללא תוספות מיותרות – ניתן למצוא פירות יבשים אורגניים בבתי טבע.
3. את הפירות יש לשטוף היטב, בין שהם אורגניים ובין שלא.