בחנוכה אוכלים סופגניות. כולם. גם אלה ששומרים על המשקל. כל מה שצריך זה לשים פחות שמן בסיר, לספור קלוריות וליהנות מכל ביס
בכל פעם שאני שומעת את המילה סופגנייה אני מיד רואה את הומר סימפסון במוחי ושומעת את קולו הרציני – "מממממממממ…. דונאט" (סופגנייה). ואיך אפשר להאשים אותו? כמעט כל מי שטעם סופגנייה, התמכר לטעם, לריבה החמה ולאבקת הסוכר המתפזרת לכל עבר עם הנגיסה הראשונה.
בכל שנה מצטרפות לסופגניות הקלאסיות סופגניות חדשות ומשודרגות – עם ציפויים מפתיעים (שוקולד בלגי, קרם פטיסייר…) ובמילויים מעניינים – שמנת, קוקוס, חלבה, ריבת חלב או וניל). כולם, ללא ספק, טעימים, כולם מפתים וכולם גם מקפיצים את ערכן הקלורי של הסופגניות שאליהן הצטרפו.
אם לא די בכך שערכה הקלורי של סופגנייה קלאסית עם ריבה וקצת אבקת סוכר הוא מאוד גבוה (425 קלוריות), עם הציפויים החדשים, עולה ערכן הקלורי עוד יותר (יכול להגיע ל-800 קלוריות ליחידה!). ולא רק זה – ציפוי או מילוי משוקולד, למשל, מוסיף גם שומן טרנס (שומן צמחי מוקשה) לסופגנייה – אותו שומן שצריכתו מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם ואיגוד הבריאות העולמי ממליץ לצמצם את צריכתו למינימום אפשרי (פחות מ- 1% מסך הקלוריות בתפריט).
מה מכילה סופגנייה אחת ממוצעת (במשקל 100 גרם)?
425 קלוריות
189 קלוריות משומן
21 גרם שומן
53 גרם פחמימות
6 גרם חלבון
אז אפשר להיבהל מהקלוריות ולוותר (או לא), ואפשר גם להחליט שכן אוכלים ונהנים, אבל עם חשבון. כי בכל זאת, חג זה חג, ובמיוחד חג החנוכה, המתמשך על פני שמונה ימים של התכנסויות בערב בבית עם המשפחה, הדלקת נרות ואכילת מאכלי חג.
איך משלבים את מאכלי החג בהתהליך השמירה על המשקל?
אם אתם רוצים ליהנות מאכילת סופגנייה עליכם להכניס אותה לתחשיב הקלורי. סופגנייה גוזלת לכם מסך הקלורית היומי כ- 500 קלורית. כלומר, לאישה בדיאטת הרזיה זה משאיר עוד כ- 700 קלוריות ליום ולגבר כ- 1,200 קלוריות.
השתמשו בהן בתבונה, ואכלו במשך כל אותו יום מזונות דלי שומן וקלוריות (לחם
קל, פירות, ירקות טריים ומבושלים, חזה עוף צלוי, יוגורט דל שומן ועוד).
בחרו את הסופגנייה הכי שווה. אכלו אותה בהנאה. בזבו את הקלוריות על הסופגנייה שהכי קורצת לכם.
הסתפקו ב-3-2 סופגניות כאלו במהלך ימי החג. עדיף להמתין לסופגנייה טעימה פעם ביומיים, ולא לבזבז קלוריות על משהו שפחות טעים לנו רק בשביל לאכול אותו בכל יום.
פעילות גופנית תמיד עוזרת לשרוף עוד קצת קלוריות. אגב, סופגנייה שנאכלת ברגע, נשרפת בשעתיים של הליכה (5 ק"מ) או בשעה וחצי של רכיבה על אופניים או בשעת שחיית גב…
אפשר גם אחרת – לטגן סופגניות בפחות שמן
ככלל, עדיף בכלל להימנע מטיגון סופגניות בבית. מומלץ לקנות סופגניות כמספר הסועדים, כך לא תתפתו לעוד אחת… אבל אם בכל זאת חשקה נפשכם בסופגניות ביתיות, חשוב לדעת שטיגון בשמן עמוק עדיף על טיגון נמוך (רגיל).
חשוב לטגן את הסופגניות כשהשמן חם מאוד – אז הסופגניות סופגות הכי פחות שמן.
טיגון סופגניות גדולות עדיף על טיגון סופגניות קטנות. מדוע? מכיוון שככל שהסופגנייה גדולה יותר היא סופגת פחות שמן. לכן, מבחינה קלורית, עדיף לאכול 1/2 סופגנייה מאשר 2 קטנות.
לא מומלץ להשתמש בשמן משומש לטיגון נוסף – מומלץ להשליכו ולהשתמש בפעם הבאה בשמן חדש.
לביבות – פחות שמן, יותר ערך תזונתי
עוד מאכל מסורתי של חנוכה שאפשר להכין אותו גם קצת אחרת. עם קצת תשומת לב ולא הרבה השקעה תוכלו להגיש בחג לביבות טעימות, מזינות ועם הרבה פחות שמן:
אפשר לשפר משמעותית את ערכה התזונתי של הלביבה על ידי טיגון במחבת טפלון ששומנה בתרסיס שמן, או לאפות אותה בתנור במקום הטיגון. (מרבית הקלוריות של הלביבה מגיעות מהטיגון – לביבה בינונית מכילה כ-200 קלוריות.)
לביבות אפשר להכין מרכיבים מזינים רבים – דוגמת תפוחי אדמה, בטטות, קישואים, ביצים וכמובן גבינה – התורמים לנו סיבים תזונתיים, סידן וחלבון.
ניתן להכין לביבות מתוקות אפויות מתפוחי עץ עם מעט קינמון.
כמה זה עולה לנו – הערכים הקלוריים של מטעמי חג החנוכה
160 | סופגנייה מיני |
350 | סופגנייה קטנה |
500 | סופגנייה גדולה |
650 | סופגנייה בציפויים ומילויים שונים |
246 | דנקן דונטס בציפוי שוקולד |
324 | דנקן דונטס שוקולד |
200 | לביבה |