אל תיתנו למראה הלבן של המאכלים החלביים של חג השבועות להטעות אתכם, מכיוון שערכם הקלורי יכול להיות גבוה מאוד. לכן, מומלץ להקפיד על כמה כללים בסיסיים בארוחת החג ולשנן את טבלת הקלוריות.
אצל היהודים, מה לעשות, חג זה אוכל ואוכל זה חג. כל אירוע, חג ומועד מצוינים בשולחן עמוס מטעמים, ולא פעם מזוהה החג על פי מאכליו, ולא להפך… חג השבועות מביא אל שולחננו את המאכלים החלביים, שהפכו לא מכבר לאחד מסימני היכר הבולטים שלו.
למה, בעצם, נהוג לציין את חג השבועות באכילת מאכלים חלביים? למנהג, מתברר, מספר סיבות, רובן קשורות למקורות:
יש הסבורים כי בני ישראל קיבלו עליהם את חוקי הכשרות במעמד הר סיני, ומאחר שלא היו ערוכים להכשרת הבשר והכלים, העדיפו לאכול מאכלי חלב.
הגימטריה של המילה "חלב" שווה ל- 40. כנגד ארבעים הימים ששהה משה בהר סיני לשם קבלת התורה.
הארץ שממנה מביאים את הביכורים היא "ארץ זבת חלב ודבש", וגם התורה שניתנה בחג השבועות נמשלה לחלב ודבש, כפי שכתוב ב"שיר השירים": "חלב ודבש תחת לשונך".
אבל, למרות שמוצרי החלב חיוניים מאוד לבריאותנו, בשל מרכיבי התזונה החשובים שהם מכילים (סידן, ויטמין B12, ויטמין B2 וחלבון), אין הכוונה בקיום מצוות החג שתפצחו באכילה מופרזת של מאכלי חלב. שכן מאכלי החלב הנאכלים בחג עשירים בקלוריות ומהווים לא פעם מכשול בפני שומרי המשקל והמרזים למיניהם.
להלן ערכים קלוריים במאכלי חג נפוצים:
פריט | קלוריות |
עוגת גבינה, פרוסה | 450 |
בלינצ'ס מתוק, 1 יחידה | 395 |
בלינצ'ס מלוח, 1 יחידה | 360 |
לזניה צמחונית, פרוסה בינונית | 650 |
קיש גבינות, פרוסה בינונית | 450 |
פיצה, משולש | 350 |
לביבת גבינה, בינונית | 350 |
על מנת להימנע מעלייה במשקל במהלך ימי החג, מומלץ לאמץ מספר הרגלים:
ראשית, מומלץ להגיע לארוחת החג לא רעבים. טעות נפוצה ביותר בקרב מרזים היא לצום כל היום ו"לשמור" את יתרת הקלוריות היומיות לארוחת החג. צריך לזכור שחשבון הקלוריות שלנו אינו חשבון הבנק שלנו, ושכשאנו צמים כל היום אנחנו חשים תחושת רעב שמתעצמת אל מול שולחן החג העמוס במאכלים מיוחדים וחגיגיים. התוצאה, בדרך כלל, היא העמסה של מזונות על הצלחת, וכמובן צבירת קלוריות עודפות.
הפתרון – לאכול במשך היום מזונות המכילים כמות קלוריות קטנה, מזונות דוגמת סלט, ביצה קשה, כריך מלחם קל, יוגורט ופרי, כך אנו חוסכים את ההתנפלות הבלתי נשלטת בארוחת החג.
הרבו באכילת מנות ירקניות. בארוחת החג הרבו באכילת מנות המבוססות על ירקות, למשל סלטים, ירקות קלויים בתנור עם מעט שמן זית וחומץ בלסמי. על ידי כך תוכלו לשבוע ממזון שתורם ערך קלורי נמוך יחסית בהשוואה למאכלי החלב עתירי הקלוריות.
אל תשכחו לשתות גם בחג. הרבו בשתיית משקאות נטולי קלוריות, לפני, אחרי ואף תוך כדי הארוחה. לא פעם אנו חשים תחושת צמא, המתפרשת אצלנו כתחושת רעב מדומה. לפיכך, מומלץ ראשית לשתות, על מנת לדעת האם מדובר בתחושת צמא או בתחושת רעב אמיתית או מדומה.
רצוי לשתות מים, סודה, תה צמחים ומשקאות דיאט.
רעיון ללימונדה טעימה: אפשר לסחוט לימון, להוסיף לו עלי נענע, ממתיק מלאכותי (מומלץ על בסיס סוכרלוז), מים קרים וקרח – ומתקבלת לימונדה קרה לימות הקיץ החמים.
להגיע לארוחת החג עם בגדים צמודים. כך יחמיאו לכם על שרזיתם וגם החגורה ההדוקה של המכנסיים לא תאפשר לכם לאכול ללא הגבלה (זאת בתנאי שלא פותחים אותה…)
ולסיום, גם אם אכלתם יותר ממה שתכננתם או התכוונתם, וחרגתם ממכסת הקלוריות היומית, החשוב ביותר הוא להמשיך ולשמור על המשקל/דיאטה ביום שלמחרת. לא לתת למעידה הקטנה הזו להרוס לכם את התהליך.
כיוון שאנו מרבים באכילת מוצרי חלב בחג השבועות כדאי שגם נעמוד על קנקנם:
1. אוצרות של סידן
מוצרי החלב שאנו נוהגים לאכול בחג מספקים כמות עצומה של סידן. ההמלצות החדשות לצריכת סידן הן 1,000 מ"ג סידן לנשים בגילאי 50-19 ו-1,200 מ"ג סידן לנשים בגילאי 50 ומעלה.
כוס חלב מספקת 200 מ"ג סידן, 100 גרם גבינה לבנה רכה מספקת 100 מ"ג סידן, 100 גרם גבינת סקי מספקת 200 מ"ג סידן, גבינת ריקוטה 5% עשירה מאוד בסידן, וכל 100 גרם מספקים 500 מ"ג סידן. מוצרי חלב נוספים עשירים מאוד בסידן הם יוגורט דיאט ביו 0% (דוגמת יופלה דיאט או דנונה דיאט), פרוסת גבינה צהובה עמק לייט 9% או טל העמק לייט 9% וגבינה מותכת עמק ביס 5%.
מתברר גם שסידן ממוצרי חלב רזים מסייע גם בהורדת יתר לחץ דם, ולאחרונה נמצא אף כי סידן ממוצרי חלב רזים מסייע הפחתת משקל. לנשים שאינן משיגות את כל כמות הסידן ממוצרי חלב יש להגביר צריכת סידן מתוספי תזונה. למשל, סידן של טעם טבע.
2. חיידקים? אצלי ביוגורט?
יוגורט ביו מכיל חיידקים ידידותיים (פרוביוטיים) למעי האדם. חיידקים אלו נמנים באופן טבעי עם אוכלוסיית החיידקים של מערכת העיכול, תפקידם להשפיע באופן חיובי על מניעת מצבים חולניים או על הטיפול בהם. לחיידקים הידידותיים תרומה רחבת היקף לבריאותנו. הם מסייעים במניעת עצירות, מגנים על רירית המעי מפני חיידקים פתוגנים ומסייעים בהפחתת מחלות בילדי הגן.
מומלץ מאוד לנשים הנוטלות אנטיביוטיקה, לצרוך מוצרי ביו שעתיים לאחר נטילת האנטיביוטיקה, וזאת על מנת למנוע התפתחות פטריות וגינליות. ניתן לצרוך גם מוצרי פרוביוטיקה