פסח הוא חג שכולו אוכל, שנאמר:" כל דכפין ייתי ויכול" ובמקום אחר נאמר :"ואכלת ושבעת וברכתך את אלוהיך" האוכל הוא החג והחג הוא האוכל.
להלן מספר טיפים שיעזרו למנוע את תוספת הקילוגרמים המסורתית שקשה אח"כ להשיל.
בערב החג כדאי לתכנן את סדר היום מראש ולשמור את רוב הקלוריות לערב. יש לאכול במשך היום ארוחות חלביות קלות ודיאטטיות כגון: סלט ירקות, פירות, מרק ירקות, וכו'.
פסח הוא לא יום כיפור. טעות נפוצה היא לצום כל היום במטרה לאכול חופשי בארוחת החג. אחרי צום ממושך ביום, יהיה קשה למנוע התנפלות על האוכל בערב.
מצה מכילה קלוריות כשתי פרוסות לחם. קניידלך- כפרוסת לחם, קח מנה אחת.
הרבה בשתייה. רצוי להרבות בשתייה לא מתוקה, מומלץ מים, או כל שתייה דיאטטית אחרת.
יש להמעיט במזון מטוגן ולהפחית כמויות השמן בבישול.
מומלץ להרבות באכילת ירקות טריים, מבושלים ומאודים.
כדאי להכין קציצות דג קטנות (יש המשך לארוחה והקציצה השנייה טעמה זהה לזו הראשונה)
קינוחים. קינוחים על בסיס פירות, כגון סלט פירות עדיפים על פני העוגות והעוגיות עתירי הקלוריות.
פעילות גופנית. מומלץ לנצל את ימות האביב ולהרבות בהליכה ובפעילות גופנית באוויר הפתוח. כך גם שורפים את הקלוריות שאכלנו וגם מתרחקים קצת מהמקרר…..
אין צורך להתנזר מהמאכלים הטעימים המוגשים בסעודה. אפשר לאכול וליהנות מכולם – אך אכול בכמויות מתונות.
בשולחן החג, כדאי לשבת רחוק מהמאכלים המוגשים, על מנת להימנע מלקיחת מנות נוספות (אכילה בחברותה גורמת לאכילת יתר)
בסעודת החג, כדאי ללבוש בגדים צמודים – ולא "לשחרר כפתור" כך כולם יחמיאו לך שרזית, והחגורה הצמודה תקשה לדחוס עוד ועוד מזון.
למסור את חבילות החג לשכנים הרזים – רחוק מהעין רחוק מהפה.
בחרו בסעודה רק את המזונות המיוחדים והאהובים עליכם. ותרו על מזונות שאתם אוכלים באופן שגרתי.
בעיות נפוצות בפסח
תחושת רעב: נובעת מההימנעות מאכילת חמץ שהוא לחם, לחמניות, פסטה, וכו'. יהודים ממוצא אשכנזי נמנעים גם מאכילת אורז וקטניות (גרגרי חומוס, פול, אפונה, שעועית, עדשים, סויה ותחליפי הסויה המקובלים).
יש הנמנעים גם מאכילת ירקות שאינם ניתנים לקילוף, ביצים שהוטלו ע"י תרנגולות שאכלו חמץ ואף מוצרי בשר שנלקחו מחיות שאכלו חמץ בסמוך לפסח.
בנוסף, ישנם שלא אוכלים מצה שרויה, מטוגנת או טבולה במשקה.
פתרונות למניעת תחושת הרעב:
על מנת למנוע תחושת רעב וכן לקבל את כל אבות המזון, עומדים לרשותו המזונות הבאים:
חלבונים: ביצים, עופות, בקר, הודו, עוף, דגים, שימורי דגים, אגוזים, שקדים, חלב ומוצרי חלב וכן מעדני חלב כשרים לפסח. אלה האחרונים גם יספקו לנו את תצרוכת הסידן הרצויה עבורנו.
פחמימות: מצות מחיטה מלאה, תפוחי אדמה, בטטות, פירות טריים ומשומרים.
לאוכלי הקטניות ההיצע גדול יותר והוא כולל אורז, פריכיות אורז, גרגרי חומוס, פול, תירס, עדשים.
עצירויות:
יש להקפיד על אכילת תפריט עשיר בסיבים תזונתיים המצויים ב:
מצה מחיטה מלאה, ירקות, פירות, קטניות ואורז מלא.
יש לספק לגוף לפחות 25 גרם סיבים תזונתיים
ב- 1 ירק טרי יש 2 גרם סיבים תזונתיים
ב- 1 פרי טרי יש 4 גרם סיבים תזונתיים
ב-1 מצה מחיטה מלאה יש 2 גרם סיבים תזונתיים
ב- 1 כוס אורז מלא מבושל יש 5 גרם סיבים תזונתיים
ב- 1 כוס קטניות מבושלות יש 14 גרם סיבים תזונתיים
גזים ובטן נפוחה:
חלקי מצות שלא עוכלו בשלמותם מגיעים למעי הגס ומותססים שם על ידי חיידקים. החיידקים יוצרים גזים ונפיחות. ניתן להקל על הבעיה אם אוכלים מצה שרויה . אפשרות אחרת היא שתייה מרובה מיד לאחר אכילת המצות. בנוסף מומלצת צריכת יוגורט ביו.
ארוחת חג ממוצעת:
בנוסח אשכנז | בנוסח ספרד | |||
קלוריות | קלוריות | |||
4 כוסיות יין מתוק* (400 סמ"ק) | 870 | 4 כוסיות יין מתוק* (400 סמ"ק) | 870 | |
מצה | 150 | מצה | 150 | |
קניידלך בינוני | 100 | 2 קציצות פרסה /תרד מטוגנות | 400 | |
מרק צח | 50 | מרק צח | 50 | |
גפילטע פיש | 200 | חריימה או דג אחר | 300 | |
ביצה קשה | 80 | ביצה קשה | 80 | |
כף גדושה כבד קצוץ | 100 | כף סלט מטבוחה | 100 | |
מנת בשר בקר (100 גרם) | 250 | מנת בשר בקר (100 גרם) | 250 | |
1 כף גדושה סלט תפו"א במיונז | 200 | 1 כף גדושה סלט תפו"א מיונז | 200 | |
תפו"א גדול אפוי | 200 | 1 כוס אורז מבושל עם צימוקים | 250 | |
חרוסת, 2 כפות מחוקות | 100 | חרוסת/סילאן 2 כפות מחוקות | 100 | |
1 כוס לפתן מפירות יבשים | 250 | 1 כוס לפתן מפירות יבשים | 250 | |
4 עוגיות קוקוס/בוטניםאו פרוסת עוגה | 400 | 4 עוגיות קוקוס/בוטניםאו פרוסת עוגה | 400 | |
½ ספל פיצוחים | 450 | ½ ספל פיצוחים | 450 | |
סה"כ | 3400 | סה"כ | 3850 |
*במקום היין המתוק אפשר לשתות:
4 כוסיות מיץ ענבים מפוסטר (יין תירוש)- סה"כ 450 קלוריות
4 כוסיות יין אדום יבש- סה"כ 336 קלוריות
קלוריות נוספות:
מצה קלה: 80-100
עוגיית יין גדולה – 250 קלוריות
עוגיית יין קטנה- 150 קלוריות